Serniczki w pucharkach.
Mój mąż nie lubi typowych serników nawet tych zimnych. Spód wykonany z biszkoptu jest całkowicie zbędnym elementem. W końcu po co psuć sobie smak zbędnym elementem?
Najlepszym rozwiązaniem jest podanie sernika w pucharku z dużą ilością galaretki. Deserem nie sposób się oprzeć szczególnie w jesienne wieczory.
Składniki na 5 porcji:
- 600 g waniliowego serka homogenizowanego
- 150 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 czubate łyżki żelatyny
- 2 kolorowe galaretki
Przygotowanie:
Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do stężenia i kroimy w kostkę.
Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, krótko ubijając. Stopniowo dodajemy serek cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko studzimy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach.
Do pucharków układamy warstwowo. Pokrojone galaretki i masę serową. Chłodzimy ok 2 godzin.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ja bym tylko lekko zamieszal a serek z ubita śmietaną; )
OdpowiedzUsuńChciałam uzyskać "chmurkę" w pucharku:) Fakt jakby się lekko zamieszało konsystencja była by delikatniejsza:)
UsuńŚliczne :) Dla mnie to typowo letni deser :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)