Skusisz się na patelnię?
Dawno nie było na tym blogu żadnego KONKURSU.
Mam nadzieję, że skusicie się na udział w konkursie bo warunki uczestnictwa są bardzo proste a samo zadanie wręcz banalne. Nagroda natomiast jaką mam do zaproponowania- jak dla mnie bardzo atrakcyjna.
Do wygrania w konkursie jest to o to cudeńko o świetnym designe!
Może gotujesz jak MasterChef albo chcesz gotować jak on? Spróbuj swoich sił a patelnia może być Twoja.
Regulamin konkursu
1. Konkurs organizuje autorka bloga Quchniakaroli.pl wraz z firmą
Ballarini
Ballarini
2.
Zadanie konkursowe polega na podaniu przepisu na potrawę, która idealnie by pasowała do patelni MasterChef. Przepis może być w formie opisowej. Swoją odpowiedź należy umieścić w komentarzu do tego wpisu na blogu.
3. Każdy uczestnik może dodać dowolną ilość przepisów.
4. Spośród nadesłanych prac organizatorka wybierze 1 laureata, którzy wygra Patelnie indukcyjną MasterChef series o średnicy 20 cm firmy
Ballarini
Ballarini
5. Okres trwania konkursu od 16 listopada do 23 listopada 2014r.
6. Laureat zostanie podany do 5 dni po zakończeniu konkursu, w tym poście.
7. Nagrody zostaną wysłane laureatom przez firmę
Ballarini.pl, wedle indywidualnych ustaleń.
Ballarini.pl, wedle indywidualnych ustaleń.
8. Nie istnieje możliwość zamiany nagród na wartość pieniężną.
9. Nagrody będą wysyłane w granicach Rzeczpospolitej Polskiej.
10. Biorąc udział w konkursie Uczestnik oświadcza, że jego praca została wykonana samodzielnie i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
10. Biorąc udział w konkursie Uczestnik oświadcza, że jego praca została wykonana samodzielnie i nie narusza praw autorskich osób trzecich.
Uwaga! Proszę o pozostawienie e-maila w komentarzu jest to jeden z warunków konkursu.
Edit. 28.11.2014
Dziękuję wszystkim za udział w konkursie. Bardzo mi przykro, ale nie każdy z Was czytał uważnie regulamin. Kilka prac mi się spodobało ale niestety nie był nigdzie podany mail kontaktowy więc nagroda przepadła.
Jednocześnie miło mi wyłonić zwyciężczynię konkursu Panią Justynę K. za przepis na maślane ciasteczka z patelni. Serdecznie gratuluję nie wpadłabym na pomysł zrobienia ciastek na patelni.
Przekazuję Pani adres mailowy do przedstawiciela firmy Ballarini.
Sponsorem nagrody jest Firma
Napisano już 39 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Chyba się skuszę, przemyślę tylko co zaproponować.
OdpowiedzUsuńMoja propozycja jest taka. Skład: makaron wstążki, krewetki, pietruszka, bazylia, czosnek, 3 rodzaje sera: parmezan, brie, gouda ( w zależności co kto lubi), śmietana 12%. Krewetki podsmażamy, dodajemy ugotowany makaron razem z posiekana bazylią, pietruszką i czosnkiem. Wszystko dusimy. Na koniec zalewamy śmietaną, doprawiamy do smaku przyprawami, ścieramy ser i posypujemy po potrawie. SMACZNEGO! ( ibiza212@wp.pl
OdpowiedzUsuńMoja propozycja to placuszki z makreli:
OdpowiedzUsuńWędzoną makrelę oddzielamy od ości i lekko rozdrabniamy. Dodajemy małe opakowanie serka wiejskiego (125-150g) oraz roztrzepane jajko i 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz ulubione przyprawy (pieprz i zioła, sól można pominąć). Wszystko mieszamy i porcjami łyżką wykładamy na rozgrzaną patelnię MasterChef. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego :) (atenassj2@gmail.com)
Według mnie idealnie na tej patelni smażyłyby się zdrowe i bardzo smaczne placuszki z jarmużem i chili, a oto przepis:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-1 szklanka mąki pszennej,
-1 szklanka mleka,
2 liście jarmużu,
-1 jajo,
-pół małej suszonej papryczki chili,
-2 łyżki słonecznika łuskanego,
-1 dymka z cebulą,
-pieprz, sól,
-ząbek czosnku
Przygotowanie:
Mąkę, jajko i mleko wymieszać dokładnie na jednolitą masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolać mleka. Dodać umyte i pokrojone drobno liście jarmużu( wcześniej jarmuż oddzielić od twardej łodyżki). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną drobno dymkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sosem jogurtowym. Smacznego. (ola.dedio@gmail.com)
Moja patelniana propozycja to
OdpowiedzUsuńKlopsiki mięsno - makaronowe
Składniki
0,5 kilograma mięsa mielonego wieprzowego
100 g makaronu (dowolny kształt)
1 jajko
1 czerstwa bułka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek do smaku
1 czerwona papryka
1 cebula
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 litr wody
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania
Makaron ugotować na pół miękko według przepisu na opakowaniu. Odcedzić, ostudzić. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Do miski przełożyć mięso mielone. Dodać do niego ugotowany makaron, jajko, odciśniętą bułkę, czosnek i przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać tłuszcz. Z masy mięsnej formować kulki, lekko je spłaszczyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Usmażone klopsiki przełożyć do garnka. Zalać je 1 litrem wody, dodać do nich koncentrat pomidorowy i próżyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w paseczki. Cebulę i paprykę przesmażyć razem na tłuszczu. Następnie dodać do klopsików. Próżyć razem ok 10 minut. W razie potrzeby sos zagęścić zawiesiną mąki i wody. Sos można doprawić do smaku solą i lekko cukrem. Można podawać z ryżem i dowolną surówką.
spell7@op.pl
Coś co robiła już moja babcia
OdpowiedzUsuńOkonie w zalewie octowej
Składniki
1 kilogram okoni
2 cebule
1 czerwona papryka
sól do smaku
pieprz do smaku
majeranek do smaku
mąka, jajko i bułka tarta do panierki
olej do smażenia
3 szklanki wody
3/4 szklanki octu
ziele angielskie
liść laurowy
Sposób przygotowania
Okonie oskrobać, oczyścić, umyć. Przełożyć do miski. Posypać solą, pieprzem i majerankiem. Cebule obrać, pokroić w piórka i dodać do ryb. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Po tym czasie ryby panierować w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na rumiano z obu stron. Paprykę umyć, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić w paski. W naczyniu układać na przemian usmażone ryby, cebule i paski papryki. Wodę, ocet, ziele angielskie i liść laurowy razem zagotować. Gorącą zalewą zalać ułożone w naczyniu ryby. Odstawić na minimum 2 dni w chłodne miejsce do przegryzienia.
spell7@op.pl
Kolejna patelniana propozycja
OdpowiedzUsuńBruschetta
Składniki
1 wiejska bagietka
1 ząbek czosnku
2 pomidory
1 cebula
oliwa z oliwek
sól ziołowa
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pomidory wymieszać z cebulą. Bagietkę pociąć skośnie na małe ale grubsze kromki. Każdą kromkę potrzeć przeciętym na pól czosnkiem i przesmarować oliwą z oliwek z obu stron. Na suchej patelni obsmażamy kromki bagietki na chrupko (jak grzanki). Na obsmażone kromki układamy pomidory z cebulą. Następnie posypujemy solą ziołową i ziołami prowansalskimi. Podajemy od razu po przygotowaniu.
spell7@op.pl
Placuszki serowe
OdpowiedzUsuńSkładniki
200 g serka twarogowo-sernikowego
1,5 szklanki mąki
3 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dobrze razem wymieszać na jednolite ciasto. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść placuszki. Smażyć na rumiano z obu stron. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
spell7@op.pl
Pizzowe placuszki
OdpowiedzUsuńSkładniki
3 jajka
12 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka ciepłej wody
25 dag pieczarek
20 dag żółtego sera w kostce
20 dag szynki konserwowej w kostce
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Pieczarki pokroić w mniejsze kawałki. Usmażyć na tłuszczu. Odcedzić z nadmiaru płynu. Ostudzić. Szynkę pokroić w drobną kostkę a ser zetrzeć na tarce. Do miski przełożyć oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, jajka , wodę i przyprawy. Dobrze razem wymieszać. Na samym końcu dodać pieczarki, szynkę i ser. Ponownie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać na ciepło polane ketchupem.
spell7@op.pl
Pakieciki schabowe z meksykańskim nadzieniem
OdpowiedzUsuńSkładniki
6 plastrów schabu bez kości
1 opakowanie mrożonki mieszanki meksykańskiej
sól
1/4 łyżeczki przyprawy ognistej lub pieprzu kajeńskiego
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia pakiecików
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Schab rozbić na dosyć cienkie plastry. Mieszankę meksykańską rozmrozić a następnie przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Dodać sól do smaku i przyprawę ognistą. Dobrze razem wymieszać. Odstawić do ostudzenia. Rozbite plastry schabu posypać solą. Na każdym plastrze schabu nakładać porcje mieszanki meksykańskiej. Zawinąć tak, aby farsz nie wychodził. Spiąć szpilkami do rolad. Następnie obtoczyć w rozbełtanym jajku u bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przed podaniem pamiętać o wyjęciu szpilek. Pokroić w plasterki.
spell7@op.pl
Placuszki z kurczakiem
OdpowiedzUsuńSkładniki
2 piersi z kurczaka
25 dag żółtego sera
5 jajek
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek majonezu
1/2 pęczka zielonej pietruszki
vegeta do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Piersi z kurczaka pokroić w mniejszą kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać. Do miseczki przełożyć pokrojone piersi z kurczaka, starty żółty ser, całe jajka, mąkę, majonez i posiekaną pietruszkę. Przyprawić do smaku vegetą i dobrze razem wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Masę nabierać łyżką i kłaść porcjami na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Można podać polane ketchupem.
spell7@op.pl
Mielone faszerowane papryką, ogórkiem i boczkiem
OdpowiedzUsuńSkładniki
50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
2 jajka
3 ząbki czosnku
majeranek, sól, pieprz do smaku
1 czerwona papryka
3 ogórki kiszone
20 dag boczku surowego wędzonego
bułka tarta do obtoczenia
smalec do smażenia
Sposób przygotowania
Bułkę dobrze odcisnąć z nadmiaru wody. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą bułkę , całe jajka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Paprykę umyć, wykroić gniazda nasienne. Pokroić w paski. Ogórki pokroić w ósemki. Boczek w cienkie paski. Nabrać porcję masy z mięsa mielonego, rozłożyć na ręce. Na to położyć pasek papryki, ósemkę ogórka i pasek boczku. Zamknąć masą nadzienie. Zlepić- uformować podłużnego pulpecika. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron na rozgrzanym smalcu.
spell7@op.pl
Tajskie sajgonki
OdpowiedzUsuń50 dag mięsa mielonego
450 g mrożonej mieszanki chińskiej
papier ryżowy
100 g makaronu chińskiego
1 cebula
3cm pasek kapusty pekińskiej
2 łyżki sosu sojowego
curry, chilli,
zioła prowansalskie
sól, pieprz
2 łyżeczki sosu chilli tajskiego słodko-pikantny ,,vifon''
ząbek czosnku
Sposób przygotowania
1.Mięso mielone podsmażamy na patelni doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Mieszankę chińską pieczemy na patelni co jakiś czas podlewając odrobiną wodą. Makaron chiński zalewamy 2 szklankami wrzątku, przykrywamy pokrywką i odstawiamy na około 3 minuty aby makaron napęczniał. Odcedzamy i kroimy w mniejsze paski.
2.Kapustę pekińską kroimy w paski. Warzywa, mięso, makaron łączymy ze sobą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy przyprawami, sosem sojowym i sosem tajskim. Na końcu dodajemy kapustę pekińską i mieszamy. Lekko przestudzamy.
3.Papier ryżowy zanurzamy na około 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na desce aby zmiękł. Nakładamy gotowy farsz i zwijamy sajgonki jak krokiety (dokładny opis zwijania z tyłu na papierze ryżowym). Pieczemy na patelni na rozgrzanym tłuszczu aż papier ryżowy lekko zbrązowieje i przekręcamy na drugą stronę i pieczemy. ( annamochocka24@poczta.fm )
Jak patelnia, to NALEŚNIKI, a jak naleśniki, to.. może ich nieco inna wersja? co powiecie na NALEŚNIKI z ciecierzycy?
OdpowiedzUsuńNie dość, ze są naprawdę dobre i sycące, to do tego są zdrowe, szybkie w produkcji, chrupiące oraz... bezglutenowe i wegańskie :)
przepis na cztery duże naleśniki
szklanka mąki z ciecierzycy
szklanka wody
2 łyżki oleju
odrobina soli
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i zmiksuj dokładnie z wodą, pod koniec dodaj olej. Odstaw pod przykryciem na minimum godzinę - ciasto spokojnie można zrobić rano przed wyjściem do pracy.
Smaż na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Wypełnij świeżymi warzywami, chudym mięsem, serkiem tofu lub innymi swoimi ulubionymi dodatkami.
SMACZNEGO!
pozdrawiam justyna.m@op.pl
A ja polecam cudo które bez patelni nie miało by szans powstac: jest to przepyszny langosz Z PATELNI:) czyli placek drozdzowy wprost z patelni:Składniki
OdpowiedzUsuń250 g mąki
20 g świeżych drożdży
150 ml mleka
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki cukru
olej do smażenia
Sos śmietankowo-czosnkowy:
śmietana ewentualnie jogurt naturalny
1 ząbek czosnku
cebula ,
ser żółty
natka pietruszki
sól
Sposób przygotowania
1.
Do miski wlewam 500 ml mleka, wkruszyłam drożdże, dodaję cukier i mieszam, żeby drożdże nam się rozpuściły. Dodaję kilka łyżek mąki, mieszam dokładnie, nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut. Potem dodaje resztę składników i mieszam. Znowu nakrywam ściereczką i odstawiam na pół godziny do wyrośnięcia. Ciasto dziele na 2 lb 3 czesci -w zaleznosci ile i chcemy zrobic placków. Z każdej formuje placek o gr. 1 cm i znowu przyrywam sciereczka i odkładam na kwadrans Placki smaze na rozgrzanym tłuszczu na dużej głębokiej patelni z obu stron na złoty kolor.. Sos: Do miseczki daje śmietanę, do niej dorzucam przepuszczony przez praskę czosnek, natkę pietruszki, doprawiam sola i mieszam. Cebulę kroję w piórka. Ser ścieram na tarce. Na langosza wlewam sos smietankowo czosnkowy , na to kłade cebulę i scieram ser :) Smacznego!
bozenn1@wp.pl,
Bozena Z-POZDRAWIAM:)
Racuszki z dyni:
OdpowiedzUsuń200 g dyni bez skorupy i pestek
1 duże jajko
1/2 szklanki mąki
szczypta imbiru, kardamonu i cynamonu oraz sól i pieprz
Dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na sztywną pianę. Dynię wymieszać z utartym żółtkiem, przesianą mąką, imbirem, doprawić. Delikatnie połączyć z pianą z białka. Racuszki formować łyżką i smażyć z obu stron. Można podawać na ostro, ale ja preferuję na słodko, jeszcze do tego dżem domowej roboty np. z gruszek lub śliwek
Sałatka z dynią na ciepło- pachnąca złotą jesienią.
OdpowiedzUsuńskładniki:
25 dag. boczku wędzonego
4 szklanki makaronu np. kokardki, rurki, świderki
2 szklanki pokrojnej w kostkę dyni
1/2 szklanki rodzynek
2 szklanki rukoli
duża łyżka miodu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki oleju ryżowego
świeżo mielony pieprz, sól, olej do smażenia
wykonanie:
Rodzynki zalać gorąca wodą, odstawić na ok. 15 min a następnie odcedzić. Na gorący olej np rzepakowy albo ryżowy wrzucić dynię obtoczoną w mące pszennej. Przesmażyć do zarumienienia i lekkiej miękkości dyni. Na gorącą patelnię wsypać następnie boczek i bardzo go zrumienić, powinien być chrupiący. Makaron ugotować al dente, odcedzić. Połączyć ciepły makaron, dynię, boczek i rodzynki. Rukolę porwać na mniejsze kawałki, dodać do sałatki. Przygotować dresing: miód zalać dwoma łyżkami dość ciepłej wody (nie gorącej!), połączyć z octem balsamicznym, olejem ryżowym i polać ciepłą sałatkę. Całość posypać świeżo mielonym pieprzem, doprawić solą najlepiej himalajską.
Sałatkę podawać na ciepło. Jest sycąca, pachnąca i pyszna!. Rewejacyjna na wieczorne chłody, gdy za oknem zimny wiatr. Jest jak cieplutkie słońce:) Kolorowa i smaczna. Polecam
(aneta42@interia.pl) pozdrawiam Aneta K.
Chrupiący dorsz w pomidorach.
OdpowiedzUsuńSolidny płat dorsza. Może być świeży albo mrożony posypać gruboziarnistą solą i mielonym pieprzem. Patelnię posmarować dobrym olejem. Położyć rybę obtoczoną w mące razowej. Usmażyć na złoto z dwóch stron. Wyciągnąć dorsza. Na patelnię wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek (1 ząbek) i posiekaną w krążki małą cebulę. Podsmażyć. Dodać 2 małe pomidory pokrojone na plastry. Razem podsmażyć chwilę i na górę położyć z powrotem rybę. Razem podsmażyć. Posypać siekaną świeżą pietruszką. Rewelacyjne! Genialne! Przesmaczne! Kto tego dania spróbuje- zakocha się w rybach po uszy! Polecam
SmakOsz
fbhose@interia.pl
Jak patelnia MasterChefa to i danie musi być wyjątkowe.
OdpowiedzUsuńProponuję przegrzebki...owinięte w muślinową szynkę długodojrzewającą, podlane białym winem, podane na szpinaku i posypane serem typu pecorino oraz pestkami słonecznika prażonego na oleju sezamowym.
Na patelni na średnim ogniu rozgrzać odrobinę oleju sezamowego i podprażyć pestki słonecznika. Zdjąć odstawić. Teraz wymieszać łyżkę masła klarowanego z białym winem, z czosnkiem i z szalotką. Dodać szpinak i doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem białym i solą. Jak tylko zmieni kolor zdjąć z ognia. Przetrzeć patelnię naszą wspaniałą...rozgrzać łyżkę masła klarowanego, wrzucić owinięte przegrzebki w plasterki szynki. Można obwiązać tzw. naturalnymi sznureczkami ze sparzonego pora lub zapiąć wykałaczką. Smażyć przegrzebki przez minutkę z każdej strony opruszając delikatnie solą.
Ponieważ patelnia pięknie się prezentuje danie można podać na niej, jak się podaje np. paelle...moja rodzina uwielbia wspólne jedzenie z tzw.jednej michy...
Na szpinaku ułożyć przegrzebki posypać pestkami i dużymi wiórami sera pecorino lub innym polskim twardym leżakującym serem.
do tego Riesling schłodzony i dnie godne MasterChefa...patelnia będzie się czuła doceniona [hehe]
widzę ze p. Kasia idzie na ilość hehe [to oczywiscie zgodne z regulaminem]
OdpowiedzUsuń:)
UsuńMam jeszcze jeden pomysł!
OdpowiedzUsuńugotowana w osolonej wodzie kasza pęczak podsmażona na oleju rzepakowym z wędzonym tofu, do tego posiekane pieczarki, sos sojowy, mnóstwo chilli i natka pietruszki <3
Moją propozycją na wykorzystanie patelni Ballarini jest efektownie wyglądający a jednocześnie łatwy i szybki do przyrządzenia łosoś w zielonym (koperkowym) cieście naleśnikowym.
OdpowiedzUsuńPotrzebujemy:
filet z łososia ok. 400g
sól, pieprz kolorowy
Ciasto naleśnikowe:
75 g mąki pszennej
150 ml mleka
1 jajko
25 ml wody mineralnej
1,5 łyżki roztopionego masła / oleju
szczypta soli i cukru
pęczek posiekanego koperku
Do przesianej mąki z dodatkiem soli i cukru wlewamy mleko i miksujemy. Dodajemy roztrzepane jajko, wodę i olej (lub masło). Miksujemy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie dodajemy koperek i mieszamy.
Filet z łososia dzielimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym.
Filety obtaczamy w cieście i delikatnie układamy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni. Smażymy z obu stron na niewielkim ogniu.
Smacznego!
Pozdrawiam
andziullina
I jeszcze jedna propozycja.
OdpowiedzUsuńDrobiowo-warzywne burgery z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i natką pietruszki
300 g filetu z kurczaka
ugotowane warzywa (np. z rosołu): mała marchewka, mała pietruszka, plaster selera
2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej (lub dwie łyżki ugotowanych płatków jaglanych)
mały ząbek czosnku
1/2 małej czerwonej cebuli
8 suszonych pomidorów (używam takich „suchych” tzn. nie z zalewy; trzeba je zalać wrzątkiem i zostawić by zmiękły), drobno pokrojonych
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej
1 łyżka oliwy
1 nieduże jajko
przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/2 łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, łyżeczka suszonego oregano
Filet z kurczaka i ugotowane warzywa mielimy. Dodajemy kaszę jaglaną, drobno posiekaną cebulkę, lekko podduszoną na patelni, czosnek, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na końcu dodajemy suszone pomidory i natkę i jeszcze raz mieszkamy. Z masy formujemy kotleciki (najlepiej naoliwionymi dłońmi, aby masa się nie przyklejała). Burgery smażymy na nagrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką, bez dodatku tłuszczu. Zdrowe i delikatnie, idealne by „przemycić” do menu zdrową kaszę tym, którzy na nią kręcą nosem ... Burgery nadają się zarówno na obiad jak i do zapakowania do lunchboxu.
Polecam
andziullina
e-mail: andziullina(at)gmail.com
OdpowiedzUsuńZatem ja proponuje kotleciki z polenty z suszonymi pomidorami i sosem z sera pleśniowego.Danie może trochę czasochłonne lecz warte smaku.
OdpowiedzUsuńNa początku gotujemy szklankę kaszy kukurydzianej w szklance mleka i wody,dodajemy do tego łyżka masła,3 zmiażdżone ząbki czosnku,łyżeczkę majeranku,pół pęczka posiekanego szczypiorku,doprawiamy solą i pieprzem.Gdy kasza zacznie przywierać do dna ściągamy ją z ognia i dodajemy 3 garście posiekanych suszonych pomidorów i 3 łyżki parmezanu.Mieszamy.Kaszę przekładamy do płaskiego pojemnika i odstawiamy do lodówki na ok.1,5 godziny.W międzyczasie robimy sos na patelnię wrzycamy 150g posiekanego sera pleśniowego i topimy go na średnim ogniu,gdy będzie on już wystarczająco płynny dodajemy małe opakowanie śmietany 18%,3 łyżki białego wina,szczyptę soli i pieprzu.Mieszamy energicznie do połączenia się składników.Odstawiamy.Zastygniętą polentę kroimy na trójkąty lub prostokąciki obtaczamy lekko w zmielonych orzech włoskich (ew.w sezamie) i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju.Podajemy ciepłe ozdobione sosem pleśniowym.Smacznego :)
Magda,9.flake01@gmail.com
ja zaproponuję danie które często zabieram do pracy w formie sałatki na zimno, choć jest to raczej danie główne, do podawania na ciepło ;) i ta i tak smakuje super!
OdpowiedzUsuńOrzechowa chrupkość Azji
150 g orzeszków ziemnych solonych
200g makaronu ryżowego
1-2 liście jarmużu
100g groszku cukrowego
pół papryczki chili
garść świeżego szpinaku
pierś z kurczaka
cebula
2 ząbki czosnku
szczypta cukru
ok pół szklanki bulionu
łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, skórka i sok z połowy cytryny, łyżeczka oleju sezwmowego
Pierś kroimy w małe kawałki, marynujemy w sosie sojowym, czosnku, pieprzu, chili, skórce z cytryny, soli i cukrze. Smażymy cebulkę na złoto na PATELNI MASTER CHEFA - inaczej nie wyjdzie ;) Następnie wrzucamy doń kurczaka. Do podsmażonego kurczaka wlewamy bulion, wrzucamy jarmuż, dusimy chwilę, dodajemy groszek cukrowy i szpinak - dusimy chwilkę aby groszek został chrupki. W blenderze mielimy orzeszki bardzo drobno, może być nawet na masło orzechowe, i dodajemy do kurczaka. Próbujemy i doprawiamy solą, pieprzem, olejem sezamowym i sokiem z cytryny. Mieszamy z makaronem ryżowym przygotowanym wg instrukcji na opakowaniu - zazwyczaj zalewa się go wrzątkiem na chwilę. Przed podaniem można posypać orzeszkami i kolendrą.
gotowe! Do patelni MasterChefa pasuje idealnie, nieprawdaż? :)
Burgerki z łososia z dodatkiem szpinaku z szybkim chutneyem.
OdpowiedzUsuń250g filetu z łososia mielimy lub siekamy na drobniutkie kawałki włożyć do miski,skropić sokiem z cytryny i posypać pieprzem.Siekamy cebulę,podsmażamy na 2 łyżkach oliwy z 2 przeciśniętymi ząbkami czosnku,dodajemy pół kilo mrożonego szpinaku,pół łyżeczki kurkumy i curry.Smażymy przez ok.5 minut do momentu odparowania nadmiaru wody.Łososia,szpinak,pół szklanki mąki i 2 łyżki musztardy mieszamy razem i formujemy kotleciki.Smażymy je na patelni z obydwu stron na złoty kolor.
Chutney: 2 dojrzałe gruszki trzemy na tarce o dużych oczkach, jedną cytrynę obieramy i kroimy w kostkę.Owoce wrzucamy na patelnię,posypujemy 3 łyżkami cukru i smażymy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.Po 5 minutach dodajemy pół posiekanej ostrej papryczki i łyżeczkę octu.Zwiększamy ogień smażymy jeszcze przez 2 minuty. Burgerki podajemy ciepłe z chutneyem i łyżką śmietany 12%. Smacznego :)
Magda
Patelnia jest piękna i to jeszcze czerwona idealnie by pasowała do mojej kuchni retro to moja propozycja, danie które właśnie serwuje na obiad :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 duża cebula
3 kolorowe papryki u mnie czerwona, żółta, pomarańczowa
1 opakowanie mrożonej pokrojone w cienkie paseczki włoszczyzny
5 plastrów ananasa z puszki
250g koncentratu pomidorowego
200g makaronu ryżowego
sól
pieprz
papryka słodka wędzona
pieprz cayenne
1 łyżka miodu
5 łyżek oliwy z oliwek
sos chilli słodki do smaku
PRZYGOTOWANIE
Oliwe wlewamy na patelnię dodajemy posiekaną w piórka cebulę, pokrojone w paseczki papryki oraz mieszankę włoszczyzny i dusimy lekko smażymy następnie dusimy pod przykryciem do miękkości.
Potem dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy, które są wymienione w składnikach oraz pokrojone w paseczki ananasa ja dolałam wody oraz trochę soku z puszki ananas ów podajemy z makaronem ryżowym
SMACZNEGO!
Maślane ciasteczka z rodzynkami, to wspaniały deser do kawki, który najlepiej smakuje prosto z... PATELNI :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-100 g miękkiego masła
-3 szklanki mąki
-1/2 szklanki cukru pudru
-1/2 szklanki cukru
-1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
-2 jaja
-3-4 łyżki rodzynek
dodatkowo:
-masło do smażenia ciastek
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy dokładnie z cukrami i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i rodzynki. Wlewamy rozkłócone jajka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 3 części.
2. Każdą część rozwałkowujemy na stolnicy lekko wysypanej mąką na około 4-5 mm grubości. Jeśli ciasto lepi się do wałka, wierzch też możemy lekko posypać. Wykrawamy niewielkie krążki (możemy to zrobić foremką, ja użyłam literatki).
3. Patelnię (koniecznie teflonową bez zarysowań) smarujemy masłem i rozgrzewamy na bardzo wolnym ogniu. Następnie układamy po kolei ciasteczka, tak, żeby miały między sobą kilka milimetrów odstępu. Smażymy po około 2-3 minuty z każdej strony.
4. Przed wyłożeniem każdej następnej partii ciasteczek na patelni rozpuszczamy niewielką ilość masła.
Smacznego :) Justyna. (justyna.kuzia@o2.pl)
Proponuję także szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne placuszki idealne na bezmięsny obiad lub ciepłą kolację.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-3 saszetki ugotowanego białego ryżu
-2 marchewki
-1/2 szklanki namoczonych suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
-2 cebule
-1 jajko
-1 łyżka mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
-duża szczypta pieprzu
-olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Ryż wrzucamy do miski. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę grzyby i cebulę oraz startą na tarce o dużych oczkach marchew. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawę uniwersalną i pieprz. Zagniatamy na jednolitą masę.
2. Łyżką nabieramy placuszki i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju (po 3 minuty z każdej strony). Odsączamy z tłuszczu i podajemy według upodobań z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Smacznego :) Justyna. (justyna.kuzia@o2.pl)
tak sobie marzę, że gdybym wygrała patelnię MasteChefa, zdążyłaby dotrzeć jeszcze przed świętami. Chętnie zaskoczyłabym bliskich, przygotowując na niej świąteczny obiad.
OdpowiedzUsuńA jak zaskoczyć rodzinkę na świątecznym obiedzie? Na pytanie: „co na obiad” - odpowiedzią: „choinka!”
Świąteczne kotleciki – choinki ze szpinakiem
350 g filetu z indyka
150 g świeżego szpinaku
70g sera feta
2 łyżki ugotowanych płatków jaglanych
łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich
ząbek czosnku
mała cebula
łyżka oliwy
sól, pieprz, szczypta ostrej papryki
Filet z indyka zmielić w maszynce do mięsa.
Liście szpinaku pozbawić twardych łodyżek, opłukać, przełożyć na patelnie i podgrzewać cały czas mieszając przez około 1 minutę aż zwiędnie. Zdjąć z patelni, odcisnąć i drobno posiekać. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Posiekany szpinak, cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do mięsa. Przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i szczyptą papryki. Dodać orzechy, płatki jaglane, jajko i oliwę, dokładnie wymieszać. Na końcu delikatnie wymieszać ser feta pokrojony w drobną kostkę. Naoliwionymi dłońmi formować podłużne burgery, delikatnie spłaszczyć dłonią, ułożyć na macie silikonowej (lub innej płaskiej, nieprzywierającej powierzchni), przy pomocy wykrawaczki do ciastek w kształcie choinki (moja o wymiarze ok. 10cm) wykroić kształt kotlecika, a następnie delikatnie, przy pomocy łopatki przenieść na nagrzaną patelnię. Smażyć z obu stron. Smacznego!
andziullina
andziullina@gmail.com
A może by tak placki ziemniaczane? Zetrzyj ziemniaki na drobnej tarce , dodaj jajko ,2-3 łyżki mąki , sól i pieprz.Aha, nie zapomnij dodać startej cebulki.Rozgrzej olej na patelni MasterChef i smaż rumiane placuszki.Można podawać z cukrem, albo kwaśną śmietaną albo jako placek węgierski (z gulaszem), z pieczarkami, keczupem albo z czym kto chce.Nawet same.
OdpowiedzUsuńO kurcze, już czuję ten zapach. chyba zaraz pójdę smażyć. Moja rodzinka na pewno będzie szczęśliwa. A ja najbardziej.
mama2006@gazeta.pl
Kurczak w sosie miętowym.
OdpowiedzUsuń2 filety z kurczaka
jajko, mąka, sól, pieprz, mleko, szczypta sody
świeża mięta, 2 jabłka i jedna gruszka, cytryna, woda
wykonanie:
Filety z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, wielkości jednego kęsa, oprószyć solą i pieprzem
Wykonać ciasto: mleko, jajko, mąka, szczypta sody i wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji gęstszej niż na naleśniki aby po zanurzeniu mięsa dobrze się go trzymało.
Maczać kawałki mięsa w cieście i smażyć na oleju na patelni.
Wykonać sos miętowy:
Jabłka i gruszkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte owoce włożyć do rondelka wlewając 3/4 szkl wody i dusić, rozgotowując je. Najlepiej jeszcze zmiksować. Do tak przygotowanego przecieru owocowego wlać sok z 1/2 cytryny i wsypać bardzo drobniutko posiekane listki świeżej mięty (około 1/2 szklanki posiekanych listków).
Wyłożyć na talerz usmażone kawałki mięsa i polać je sosem miętowym udekorować plasterkiem cytryny i kilkoma listkami mięty. Można danie podać z białym ryżem lub samo jako przystawkę.
Aneta K (aneta42@interia.pl)
„zieLOVE krokiety z warzywami”
OdpowiedzUsuńciasto na krokiety
½ szl. mleka
½ szkl. wody mineralnej mocno gazowanej
2 jajka
ok. 1 szkl. mąki
3 łyżki oleju
pęczek koperku świeżego zielonego
½ pęczka zielonej natki pietruszki
można zamiast pietruszki dodać szpinak
Zieleninę bardzo dobrze zmiksować z mlekiem, potem dodać wodę, jajka i mąkę oraz olej. Smażyć zielone naleśniki.
Farsz:
Cebula, marchew, pietruszka korzeń, mała cukinia, czerwona papryka, łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz, szczypta cukru, odrobina tymianku, łyżeczka słodkiego sosu chili.
Na oleju zeszklić drobno pokrojoną cebulę posypaną szczyptą cukru (przez cukier cebula puści sok). Dodać marchew, pietruszkę i paprykę pokrojone w cieniutkie słupki. Przesmażyć. Dodać cukinię także pokrojoną w słupki. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. Warzywa mają być al dente. Pod koniec przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Dodać łyżeczkę słodkiego sosu chili.
Warzywa rozłożyć na zielonych naleśnikach i postępować jak podczas robienia tradycyjnych krokietów. Fajne wychodzą:) zieloniutkie i z pycha chrupiącym farszem. Dobre na zimno!.
Aneta K (aneta42@interia.pl)
NALEŚNIKI Z MAKIEM Z KREMEM CYTRYNOWO-MALINOWYM
OdpowiedzUsuń1 budyń waniliowy bez cukru,
½ szklanki mąki pszennej
1 szklanka mleka,
3 łyżki wody mineralnej mocno gazowanej,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżka suchego maku,
3 łyżki oleju,
Krem cytrynowo-malinowy:
1 duża cytryna,
75g cukru pudru,
2 jajka,
50g masła
szklanka malin świeżych lub mrożonych
Ciasto naleśnikowe: połączyć budyń, mąkę, mleko, wodę mineralną, cukier puder, jajka, sól, mak i olej. Ciasto ma być gęste ale lejące. Dużo zależy od mąki. Jeśli będzie za rzadkie, to należy dodać mąki. Usmażyć naleśniki. Dodatek oleju w cieście sprawi, że nie trzeba już wlewać olej na patelnię...oczywiście kluczem do dobrych naleśników i tak jest dobra patelnia :). Naleśniki odkładać jeden na drugi na ciepły talerz, przykrywając je dodatkowo pokrywką. Ładnie odparują i będą elastyczne.
Wykonać krem.
1 duża cytryna,
75g cukru pudru,
2 średnie jajka,
50g masła
Wykonanie: z umytej cytryny wycisnąć sok i dodatkowo zetrzeć skórkę. Jajka zmiksować z sokiem z cytryny. Ubić masę jajeczną w wodnej kąpieli dodając masło, cukier i startą skórkę z cytryny. Podgrzewać całość na średnim ogniu, mieszając, aż masa zgęstnieje. Krem ma przypominać budyń. Trwa to ok. 15-25 minut.
Gorący krem zostawić do ostudzenia.
Chłodnym, wystudzonym kremem smarować naleśniki układając na nich dodatkowo maliny. Posypać brązowym cukrem pudrem.
Naleśniki usmażone na takiej patelni będą się pięknie prezentowały. Odciśnięty na nich znak "m" oznaczac będzie danie co szykiem i smakiem może podbijać europejskie restauracje:)
polecam
Sofija
(sofija52@interia.pl)
Witaj,
OdpowiedzUsuńpotrawa, która idealnie by pasowała do patelni MasterChef.Ballarini to piersi z kaczki z jesiennymi warzywami i karmelizowanym jabłkiem i winogrono. To pyszne danie podałabym z długoziarnistym ryżem, a całość posypała drobno posiekaną natką zielonej pietruszki.
Potrzebujemy:
2 piersi z kaczki
2 marchewki
1 seler
1/2 korzenia pietruszki
1 por (jasna część)
2 jabłka
1 kiść jasnych winogron
1 łyżka cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
sól, świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Piersi z kaczki (bez skóry) pokroić w paski. Zamarynować w 2 łyżkach oliwy z oliwek, soli i świeżo zmielonym pieprzu. Odstawić do lodówki na około 2 h. Warzywa obrać i pokroić w plasterki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. Winogrono umyć i owoce oderwać od gałązek. Na patelni MasterChef Ballarini rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek. Wrzucić zamarynowane piersi z kaczki. Smażyć około 5 minut, często mieszając. Usmażone piersi z kaczki przełożyć na talerzyk i na patelnię wrzucić pokrojone warzywa (najpierw por, potem marchewkę, pietruszkę i seler). Smażyć około 5 minut, często mieszając i następnie dodać lekko podsmażone piersi z kaczki. Wymieszać i całość smażyć około 15 minut, aż warzywa zmiękną. Patelnię można przykryć pokrywką. Danie przełożyć na talerze lub do osobnego naczynia. Na tej samej patelni, bez uprzedniego mycia, rozpuścić 1 łyżkę cukru. Do skarmelizowanego cukru dodać pokrojone jabłka. Wymieszać i smażyć kilka minut, aż jabłka lekko zmiękną. Do jabłek dodać winogrono, zamieszać i podsmażyć chwilkę. Na talerz wyłożyć długoziarnisty ryż (proponuję wyjąć go z kokilki, małej foremki lub silikonowej foremki - danie na miarę MasterChefa musi dobrze wyglądać:-)). Obok ryżu podać soczyste piersi z kaczki z jesiennymi warzywami. Piersi z kaczki z warzywami polać karmelizowanymi jabłkami i winogrono. Całość posypać drobno posiekaną natką zielonej pietruszki. Do tego ulubione wino, świece, półmrok i …..danie na miarę MasterChefa gotowe.
Pozdrawiam
Laura
a763@gazeta.pl
Jaka cudna patelnia....
OdpowiedzUsuńKto by się na nią nie skusił????
Moja propozycja to:
Smażone przegrzebki z zielonymi szparagami, porem i szafranową pianką:
Składniki:
2 cebule szalotki
1 ząbek czosnku
5 łyżek masła lub oleju rzepakowego
100 ml wytrawnego białego wina
około 7 nitek szafranu
125 ml wywaru z ryby
100 ml słodkiej śmietanki
1 kg szparagów
1 por
12 oczyszczone przegrzebki
sól, świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku, cukier, sok z cytryny
Na patelni zeszklić na 1 łyżce masła lub oleju rzepakowego pokrojone w drobną kostkę cebule szalotki i czosnek. Dodać białe wino oraz nitki szafranu i podgrzewać na średnim ogniu około 5 minut. Dolać rybny wywar, zagotować i pogotować chwilkę do zredukowania. Dodać słodką śmietankę, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku. Zmiksować blenderem do uzyskania gładkiego puree.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny około 5 minut. Następnie wyjąć i schłodzić w zimnej wodzie. Podgotowane szparagi smażyć na patelni, ciągle mieszając, około 3 minut, po czym dodać pokrojonego w plasterki umytego pora. Doprawić solą i pieprzem.
Muszle umyć, osuszyć i posolić. Następnie intensywnie podsmażyć na oleju, mieszając, około 5 minut.
Na talerz wyłożyć szparagi z porem, na nich położyć muszle. Polać podgrzanym i spienionym blenderem szafranowym puree.
Miłego wieczoru
Aneta
aneta.majchrzak@wp.pl
Dziękuję bardzo serdecznie jest mi bardzo miło :) Zagapiłam się, mogłam napisać pierwszą literkę nazwiska czyli R. :) Na K. jest moje panieńskie, dlatego taki mail już pozostał :) Jeszcze raz dziękuję i polecam ciasteczka są błyskawiczne i pyszne :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Justyna :)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)