Ciasto Serek z Pleśnią.
Czasami w związku ze stanem zdrowia, nie można sobie pozwolić na zjedzenia sera pleśniowego. Ja niestety należę do grona tych osób. Wszelkie sery pleśniowe śnią mi się po nocach ach jeszcze taki z niebieską pleśnią... Ślinianki pracują z dwojoną siłą... A może chociaż zrobić sobie wizualizacje takiego sera w postaci ciasta? Czemu nie! Włączyłam wyobraźnię i widzę przed sobą pyszny kawałeczek sera!:)
Drogi czytelniku. Jest to moja subiektywna ocena wyglądu tego ciasta:) Sera pleśniowego w składzie nie znajdziesz.
Składniki:
Biszkopt/pleśń:
- 450g mrożonego szpinaku ( drobnego, nie w liściach )
- 1 1/3 szkl. cukru
- 3 jajka
- 1 1/3 szkl. oleju
- 2 szkl. mąki krupczatki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g twarogu
- 4 jajka
- 0,75 szkl. cukru pudru
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- 100g roztopionego masła
- 0,75 szkl. mleka
- 1 budyń
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 budyń waniliowy
- 200g miękkiego masła
- 500ml mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 0,25 szkl. cukru
- 1 łyżka rozmrożonych jagód
- ulubiony poncz do ciasta np: woda z sokiem z cytryny i odrobiną cukru lub alkohol
Przygotowanie:
Przygotowujemy ser. Żółtka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodajemy po łyżce twarogu, ostudzone masło, mleko, budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i delikatnie łączymy z twarogiem. Wylewamy ciasto na blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut.
Biszkopt. Szpinak rozmrażamy i odsączamy z wody. Jaja miksujemy z cukrem, wlewamy powoli olej dalej mieszając.Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy.Wlewamy do formy , pieczemy ok. 1 godz. do "suchego patyczka" w temp. 180 stopni.
Masa budyniowa. W 125ml mleka mieszamy budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka wlewamy proszek budyniowy, gotujemy a następnie studzimy. Ostudzony budyń mieszamy z miękkim masłem.
Biszkopt przecinamy na 2 blaty. Pierwszy blat nasączamy wedle uznania ulubionym ponczem, wykładamy połowę budyniu. Następnie cały blat sernika, kolejną warstwę budyniu i biszkopt, który ponownie nasączamy ponczem. Górę ciasta dekorujemy robiąc jagodami kropeczki. Ciasto schładzamy ok 2 godziny.
Napisano już 22 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wygląda rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńpieknie wygląda
OdpowiedzUsuńwygląda bosko, czeka w kolejce do wypróbowania))
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wygląda i na pewno tak samo smakuje:)
OdpowiedzUsuńjest cudowne:) kawałek poproszę!!!
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJa za serami pleśniowymi nie przepadam, ale na kawałek takiego ciasta to bym się skusiła :)
Mnie bardziej kojarzy się z leśnym mchem, niż z pleśniowym serem. :D Nie mniej jednak wygląd ma genialny :)
OdpowiedzUsuńA szpinak ma być rozmrożony? I to ciasto pieczone jest na tortownicy?
OdpowiedzUsuńW przepisie jest napisane aby szpinak rozmrozić i usunąć z niego wodę. Najlepiej piec na blaszce 36x25 bo wychodzi wysokie;) Zacznij piec od sernika (minie sporo czasu niczym ostygnie) a potem biszkopt
UsuńFaktycznie - nie doczytałam:)
UsuńDziękuję za rady:)
Ja startuje z tym ciastem w sobotę.
Pozdrawiam
Jakiej wielkości budynie należy dodać do sera i masy budyniowej?
OdpowiedzUsuńCzy twaróg z wiaderka?
Czy szpinak jest wyczuwalny?
Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
Dodałam do przepisu zwykle budynie żadne powiększone opakowania. Ja czuje szpinaku. Jak najbardziej twaróg z wiaderka
OdpowiedzUsuńmoje ciasto nie chce być takie zielone :/ może większe rozdrobnienie szpinaku poprawi kolor?
OdpowiedzUsuńJa używam rozdrobnionego szpinaku z hortexu. Moje ciasto jest bardzo zielone bo ułożone przecięta strona ku górze.
UsuńŚwietnie wygląda! Ten zielony kolor hipnotyzuje; )
OdpowiedzUsuńMega apetyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWitam mam pytanie jaki ser mogę użyć do ciasta? Mogę użyć ten z pojemnika juz zmielony i gotowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście :-)
OdpowiedzUsuńNie wyciskajcie mocno dziewczyny szpinaku, dzięki temu woda zabarwi jednolicie ciasto na zielono, bo inaczej wyjdzie wam wzór marmurka:-
OdpowiedzUsuńNie polecam tego wypieku - smak mdły i bez nutki zaskoczenia... Zachęcona wyglądem tego ciasta postanowiłam upiec go na święta i jestem mocno rozczarowana... Brakuje w nim czegoś, co przełamałoby tą mdłą nutę - może warstwa kwaśnego dżemu i duża ilość ponczu z alkoholem. Szkoda, bo się przy nim napracowałam a goście byli nieco rozczarowani
OdpowiedzUsuńWitam �� 0.75 szkl. Mleka to 3/4 ?
OdpowiedzUsuńThis is such a delicious piece of cheese in front of me! I'm glad to be fond of such a wonderful post!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)