Mleczne ciasto z jagodami
Lubię piec ciasta zwłaszcza wtedy gdy nastrój mi nie dopisuje. Aromat ciasta zawsze wprowadza mnie w lepszy nastrój. Dziś postanowiłam wykorzystać żelazne zapasy jagód.
Składniki:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 150g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka w proszku
- 3 jajka
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
- 1 szklanka jagód+ 1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Keksówkę o wymiarach 25x2 wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Mleko w proszku mieszamy z jogurtem, odstawiamy. Masło ucieramy na najwyższych obrotach razem z cukrem. i esencją waniliową. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Masę maślaną łączymy z połową mąki i
połowa jogurtu z mlekiem. Mieszamy. Dodajemy
resztę mąki i jogurtu. Jagody mieszamy z 1 łyżką mąki i łączymy z ciastem, które wylewamy do keksówki. Pieczemy przez około 60-65 minut.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Zjadłbym takie jagodowe ciacho, oj zjadłbym :D
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda znakomicie :) Z mlekiem w proszku musiało być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńCzy jagody mogą być mrożone
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)