Karpatka
Jedno z moich ulubionych ciast. Jest trochę czasochłonne ale efekt końcowy jest tego warty.
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
- 1 szklanka wody
- 150g margaryny
- 1 szklanka mąki pszennej
- 5 jajek
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Krem:
- 3 szklanki mleka
- 200g masła
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 80g mąki pszennej
- 80g mąki ziemniaczanej
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Ciasto.Wodę
zagotowujemy z margaryną. Na małym ogniu dodajemy mąkę, cały czas
mieszamy przy tym drewnianą łyżką i gotujemy około 2 minut. Gotowe ciasto o jednolitej konsystencji odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko
ciepłego ciasta, wlewamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli i
proszek do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części. Połowę ciasta
rozprowadzić łyżką w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej
mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200
stopni przez 15 minut a potem kolejne 15 minut w temperaturze do 180 stopni. Identycznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta.
Krem.W
garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem. Resztę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym, ekstraktem
oraz mąkami i łączymy z gotującym się mlekiem. Gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyniu.
Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na pierwszym blacie ciasta. i przykrywamy kolejnym. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Uwielbiam karpatkę, a Twoja wygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję;)
Usuńświetnie się rozwarstwiła :)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu bosko! :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszła! *.*
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)