Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Karpatka

4

Karpatka

 Jedno z moich ulubionych ciast. Jest trochę czasochłonne ale efekt końcowy jest tego warty.

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka wody
  • 150g margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia 
Krem:
  • 3 szklanki mleka
  • 200g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  •  łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 80g mąki pszennej 
  • 80g mąki ziemniaczanej 
  • 2 żółtka
Przygotowanie:

Ciasto.Wodę zagotowujemy z margaryną. Na małym ogniu dodajemy mąkę, cały czas mieszamy przy tym drewnianą łyżką i gotujemy około 2 minut. Gotowe ciasto o jednolitej konsystencji odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłego ciasta, wlewamy po jednym jajku i miksujemy. Dodajemy szczyptę soli i proszek do pieczenia, cały czas miksując. Ciasto dzielimy na 2 części. Połowę ciasta rozprowadzić łyżką w formie wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut a potem kolejne 15 minut w temperaturze do 180 stopni. Identycznie postępujemy z pozostałą częścią ciasta. 

Krem.W garnku zagotowujemy 2 szklanki mleka z cukrem.  Resztę mleka mieszamy dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym, ekstraktem oraz mąkami i łączymy z gotującym się mlekiem. Gotujemy budyń. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę i dodajemy po łyżce budyniu.

Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na  pierwszym blacie ciasta. i przykrywamy kolejnym. Ciasto najlepiej smakuje schłodzone. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Podobne posty

Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)