Polędwiczka w sosie musztardowo-śmietanowym.
Uwielbiam szybkie obiady. W kilka chwil robisz posiłek, a resztę czasu możesz poświęcić na swoje przyjemności. To jest ten moment gdy możesz sięgnąć po ulubioną lekturę lub obejrzeć ulubiony serial. Siadam z kubkiem ulubionej herbaty, przykryta kocem i odpoczywam.
Delikatna polędwiczka w sosie musztardowo-śmietanowym poleca się na szybki obiad.
Składniki:
0,5 kilograma polędwiczek wieprzowych
2-3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy stołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, kroimy na plastry i delikatnie rozgniatamy dłonią. Posypujemy je solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażamy z dwóch stron. Wyciągamy z patelni. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy i dorzucamy mięso, gotujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ziemniakami.
2-3 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
2 łyżeczki musztardy francuskiej
1 łyżeczka musztardy stołowej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, kroimy na plastry i delikatnie rozgniatamy dłonią. Posypujemy je solą i pieprzem. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i szybko obsmażamy z dwóch stron. Wyciągamy z patelni. Na tłuszcz wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę dodajemy musztardę i zagotowujemy. Doprawiamy i dorzucamy mięso, gotujemy jeszcze przez chwilę. Podajemy z ziemniakami.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Podoba mi się to danie, musztarda z pewnością dodaje smaczku :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)