Jak zrobić polędwiczkę? Polędwiczka owinięta boczkiem.
Polędwiczka wieprzowa jest delikatnym mięsem. Należy uważać, aby nie zepsuć dania unikając przesmażenia mięsa. Gdy będzie się za długo piekła będzie sucha i wiórowata.
Dziś pokaże Wam sposób na polędwiczkę, która będzie delikatna, miękka w cudownie różowym kolorze. Gwarantuje, że będzie się rozpływać w ustach.
- 500 g polędwiczki wieprzowej
- 250 g boczku w plasterkach
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 0,5 łyżeczki sosu sos worcestershire
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- pieprz
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy i nacieramy wszystkimi przyprawami. Odstawiamy do lodówki na około
godzinę.
Na
patelni rozgrzewamy oliwę. Każdą polędwiczkę smażymy po 2 minuty z każdej strony. Podsmażone
mięso owijamy dokładnie cienkimi plasterkami boczku.
Piekarnik
rozgrzewamy do 200 stopni.
Polędwiczkę wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy 17 minut w 200 stopniach. Można dodatkowo włączyć funkcję grill w piekarniku na 2 minuty aby dosmażyć boczek.
Polędwiczkę wkładamy do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Pieczemy 17 minut w 200 stopniach. Można dodatkowo włączyć funkcję grill w piekarniku na 2 minuty aby dosmażyć boczek.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)