Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Sernik szafranowy na czekoladowym spodzie.

5


Sernik szafranowy na czekoladowym spodzie.
Uwielbiam serniki, należą do moich ulubionych ciast. Lubię różne wariacje na temat serników dziś, wypróbowałam sernika z szafranem. Delikatna konsystencja i niezwykły smak, aż kusi by go spróbować.

Sernik szafranowy na czekoladowym spodzie.
Sernik, sernikiem ale spalać kalorie trzeba! Słońce wyciągnęło mnie z domu. Jak tu nie wyjść jak, jest tak słonecznie? :) Od jakiegoś czasu, mam kartę multisport, polecacie może jakieś zajęcia fitness warte uwagi, ale nie obciążające tak kolana?
















Składniki:

Spód:

  • 75 g masła
  • 75 g gorzkiej czekolady z pomarańczą
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 małe jajka
  • 0,5 szklanki mąki pszennej3 łyżeczki kakao

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 6 jaj
  • szczypta szafranu
  • 300 g słodzonego mleka skondensowanego z puszki (niegotowanego)
  • 70 g roztopionego masła
Polewa:
  • 1 czekolada gorzka
  • 2 łyżki mleka
  • skórka pomarańczowa
  • motylek i dekoracje czekoladowe.

Przygotowanie:

Masło roztapiamy wraz z czekoladą i odstawiamy do ostygnięcia. Dodajemy cukier i jajka. Łączymy z przesianą z kakao mąką i mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (średnica 26cm) i wstawiamy do nagrzanego do 175°C piekarnika. Pieczemy przez 14 minut.

Ciepłe masło łączymy z szafranem i odstawiamy do ostygnięcia. Żółtka ucieramy na puszystą jasną masę przez około 5-6 minut. Cały czas miksując dodajemy po łyżce twarogu. Dodajemy mleko skondensowane i stopniowo masło z szafranem. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Odlewamy część masy i łączymy z przesianym kakaem.
Jasną masę wykładamy na upieczony spód,  następnie na środek tortownicy wlewamy masę z kakaem i wstawiamy do piekarnika. Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie z wodą w celu uniknięcia pęknięć.Sernik pieczemy przez  około 20 minut w temp 175 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy sernik przez 30 minut. Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy zamkniętych drzwiczkach, stopniowo uchylając drzwiczki.

Przygotowujemy polewę. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę wraz z mlekiem i wylewamy na sernik, ciasto dekorujemy skórką pomarańczową i czekoladowymi dekoracjami.

Sernik szafranowy na czekoladowym spodzie.

Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Wygląda obłędnie ! Pewnie tak samo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sernik, uwielbiam.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szafranowy mówisz...? Takiego jeszcze nie piekłam, a brzmi niezwykle zachęcająco :)
    Ja uwielbiałam chodzić na zumbę. Mam problemy z kolanami, a po tych zajęciach mnie nie bolały :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ten serniczek jest grzechu wart!! wyglada obłędnie !!!

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)