Stek z rostbefu w sosie z zielonego pieprzu i whisky.
Już jutro halloween, macie jakieś plany czy nie świętujecie? Strój mam wybrany, menu opracowane. Pozostaje czekać na miłych gości. Tymczasem postanowiłam zrobić dobry kawał mięsa.
Najlepiej krwistego;) Polecam osobom, które mają braki żelaza we krwi.
Składniki:
stek z rostbefu -150g
łyżka masła
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
sól, pieprz
Na sos:
2 łyżki zielonego pieprzu
50 ml whisky
200 ml śmietanki 30%
sól
Przygotowanie:
Zaczynamy pracę od wstawienia naczynia żaroodpornego do piekarnika i włączenia go na temp 160 stopni.
Mięso powinno być w temp otoczenia,
więc nie można użyć mięsa wyciągniętego bezpośrednio z lodówki. Stek
myjemy, oczyszczamy z błon, osuszamy ręcznikiem i posypujemy świeżo
zmielonym pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wrzucamy do niego rozgnieciony
czosnek . Uważajcie aby go nie przypalić bo masło będzie do wyrzucenia!
Jak aromat będzie się unosił po kuchni, a czosnek się zarumieni
ściągamy go z patelni i dodajemy łyżkę oliwy. Na środek patelni
kładziemy stek, smażymy go przez 3 minuty z każdej strony.
Stek wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy 5 minut. W między czasie robimy sos, na patelni na której smażyliśmy stek, roztapiamy masło. Dodajemy 2 łyżki zielonego pieprzu, chwile smażymy dodajemy whisky, podpalamy całość. Czekamy aż ogień wypali alkohol.
Następnie dodajemy śmietankę i solimy. Sos gotujemy, aż się zredukuje.
Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Panuje reguła, że stek powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania. Następnie solimy.
Następnie gdy mięso będzie już gotowe, odkładamy je i dajemy mu odpocząć. Panuje reguła, że stek powinien odpoczywać połowę czasu przygotowania. Następnie solimy.
Rada:
Aby sos był jeszcze bardziej aromatyczny można dodać również białego wina.
Napisano już 8 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
cudownie doprawiony :)
OdpowiedzUsuńKurcze,świetnie wygląda, jeszcze steka nie jadłam w moim lajfie.;P
OdpowiedzUsuńOj grzechu warte jest to mięso ;)
OdpowiedzUsuńStek wygląda pysznie! chyba wypróbuję! a gdzie kupujesz mięso?
OdpowiedzUsuńw lidlu kupuję rostbef :)
UsuńSos jest przepyszny a przy tym prosty w przygotowaniu
OdpowiedzUsuńZwróćcie uwagę na sos,dla mnie to on gra pierwsze skrzypce..jest przepyszny a przy tym prosty w przygotowaniu..
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)