Prosta Zapiekanka z ziemniaków
Lubię oglądać programy kulinarne, w jednym z nich widziałam taką o to zapiekankę. Łatwizna - pomyślałam. To co nam potrzebne to najlepiej patelnia żaroodporna, olej i przyprawy. Świetny dodatek do obiadu, pięknie się prezentuje i jak smakuje! Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią, szczególnie jak chrupią. Przygotowanie takiego dodatku do obiadu, czy kolacji nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych - może poza odrobiną cierpliwości.
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- olej
- sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy. Następnie kroimy je na
cienkie plasterki. Jest to potrzebne, ponieważ nie podgotowujemy
ziemniaków wcześniej, grube mogłyby zbyt długo dochodzić w piekarniku.
Olejem smarujemy naczynie żaroodporne ( najlepiej patelnię). Układamy w nim
warstwę ziemniaków, którą solimy, pieprzymy, można dodać również gotowej przyprawy do ziemniaków. Układamy następnie jeszcze dwie warstwy, które
przygotowujemy w ten sam sposób. Na końcu skrapiamy ponownie olejem.
Wkładamy ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy ok 45 minut sprawdzając czy ziemniaki są miękkie. Jeśli nie będą jeszcze gotowe, a wierzch zacznie się przypalać, przykrywamy zapiekankę folią aluminiową.
Wkładamy ziemniaki do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Pieczemy ok 45 minut sprawdzając czy ziemniaki są miękkie. Jeśli nie będą jeszcze gotowe, a wierzch zacznie się przypalać, przykrywamy zapiekankę folią aluminiową.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
O mniam, ja pewnie robiłabym takie ziemniaki jako zwykłą przekąskę! <3
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)