Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Stek z rekina w sosie cytrynowo-bazyliowym i awokado.

0

Czasami lubię zaszaleć i po eksperymentować w kuchni, i tak było tym razem.  Zrobiłam obiad  w 15 minut i  to z rekinem:)

Polecam wam rekina jest na prawdę smaczny i delikatny.

Składniki:

2 steki z rekina
1 cytryna i skórka z cytryny
100 ml śmietanki 30%
cebula
ok 10 liści bazyli
łyżka masla
łyżeczka dojrzałego awokado
sól, pieprz cytrynowy
2 ząbki czosnku
oliwa

Przygotowanie:

Na noc przygotować steki z rekina, umyć oprószyć solą i pieprzem natrzeć oliwą, łyżeczką soku z cytryny i  1 ząbkiem czosnku.  Na kolejny dzień przygotować sos. Cebulę szklimy na patelni, dodajemy 1 ząbek czosnku. śmietankę - całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy sok i skórkę z cytryny,  posiekaną bazylię, powoli dodajemy masło i awokado. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym.

Steki smażymy na oliwie ok 3,5-4 min z każdej strony podajemy je z sosem i ziemniaczkami.


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)