Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Polędwiczki w sosie porowym z pieczarkami

0

Znalazłam stary dobry przepis - był pyszny.  Jedliście kiedyś polędwiczki z kurczaka? Bardzo delikatne i pyszne mięso godne polecenia. Przepis wcale nie jest trudny i każdy z Was sobie z nim poradzi. Kto ma ochotę na dobry obiad? To niech się bierze do roboty !

Składniki:

SOS:
dwa średnie pory
ok 25 dużych pieczarek
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
imbir
tymianek
pieprz
pół kostki bulionowej (może być warzywna)
ok szklanka mleka
Polędwiczki:

5 polędwiczek z kurczaka
jajko
mąka
bułka tarta
cytryna

Przygotowanie:
Rozpuszczamy kostkę warzywną w połowie wody. Następnie kroimy pory bardzo drobno po czym wrzucamy do gotującego się bulionu. Przykrywamy pokrywką i dusimy. Gotujemy je bardzo długo aż będą  bardzo miękkie i sos porowy będzie gęsty. W tym samym czasie na patelni, na oliwie dusimy drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem. Połowę pieczarek kroimy w kosteczkę a drugą część w plasterki i dorzucamy do cebulki z czosnkiem, po czym dusimy. Kiedy na patelni wszystko się podsmaży podlewamy pieczarki wywarem z porów i mieszamy. Dodajemy posiekaną pietruszkę i tymianek i przyprawy: pieprz i szczyptę imbiru - on nada naszej potrawie wyraźniejszego smaku. Dusimy chwilę po czym zalewamy wszystko mlekiem (ok szklanka - tak, żeby wszystko łatwo się wymieszało). Dusimy chwilę, po czym zdejmujemy pokrywkę i redukujemy sos do takiej gęstości jaką chcemy uzyskać. 
Polędwiczki solimy i pieprzymy. W misce kropimy jest obficie cytryną (wychodzi około pół soku z cytryny). Następnie obtaczamy je w mące jajku i bułce tartej i smażymy.  Polędwiczki polane sosem pieczarkowym podajemy np z ryżem.


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)