Polędwiczki w sosie porowym z pieczarkami
Znalazłam stary dobry przepis - był pyszny. Jedliście kiedyś polędwiczki z kurczaka? Bardzo delikatne i pyszne mięso godne polecenia. Przepis wcale nie jest trudny i każdy z Was sobie z nim poradzi. Kto ma ochotę na dobry obiad? To niech się bierze do roboty !
Składniki:
SOS:
dwa średnie pory
ok 25 dużych pieczarek
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
imbir
tymianek
pieprz
pół kostki bulionowej (może być warzywna)
ok szklanka mleka
ok 25 dużych pieczarek
1 duża cebula
pęczek natki pietruszki
2 ząbki czosnku
imbir
tymianek
pieprz
pół kostki bulionowej (może być warzywna)
ok szklanka mleka
Polędwiczki:
5 polędwiczek z kurczaka
jajko
mąka
bułka tarta
cytryna
jajko
mąka
bułka tarta
cytryna
Przygotowanie:
Rozpuszczamy kostkę warzywną w połowie wody. Następnie kroimy pory
bardzo drobno po czym wrzucamy do gotującego się bulionu. Przykrywamy
pokrywką i dusimy. Gotujemy je bardzo długo aż będą
bardzo miękkie i sos porowy będzie gęsty. W tym samym
czasie na patelni, na oliwie dusimy drobno posiekaną cebulkę z
czosnkiem. Połowę pieczarek kroimy w kosteczkę a drugą część w plasterki
i dorzucamy do cebulki z czosnkiem, po czym dusimy. Kiedy na patelni
wszystko się podsmaży podlewamy pieczarki wywarem z porów i mieszamy.
Dodajemy posiekaną pietruszkę i tymianek i przyprawy: pieprz i szczyptę imbiru - on nada naszej potrawie wyraźniejszego smaku.
Dusimy chwilę po czym zalewamy wszystko mlekiem (ok szklanka - tak, żeby
wszystko łatwo się wymieszało). Dusimy chwilę, po czym zdejmujemy
pokrywkę i redukujemy sos do takiej gęstości jaką chcemy uzyskać.
Polędwiczki solimy i pieprzymy. W misce kropimy jest obficie cytryną
(wychodzi około pół soku z cytryny). Następnie obtaczamy je w mące jajku
i bułce tartej i smażymy.
Polędwiczki polane sosem pieczarkowym podajemy np z ryżem.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)