Schab z cynamonem i trawą cytrynową.
Kolejny eksperyment kuchenny, a mój mąż jest biedny. Męcze go, moją całą pasją do gotowania. Znęcam się nad Nim- karząc mu próbować wszystkiego co zrobię. Na co on nie przejawia zbytniej euforii i robi minę męczennika. Nie jest wymagającym człowiekiem - wystarczy mu do szczęścia zwykły schabowy. A ja lubię eksperymenty a Wy też lubicie tworzyć nowe przepisy i próbować nowe połączenia smakowe? Jeśli tak to chce Was zachęcić do tego przepisu. Schab i cynamon w roli głównej!
Składniki:
600 g pokrojonego schabu w kostkę
2 grubo posiekane cebule
2 łyżki oleju
2 strąki czerwonej papryki, może być chili
2 grubo posiekane cebule
2 łyżki oleju
2 strąki czerwonej papryki, może być chili
przyprawy: ok. 1 łyżki gotowej mieszanki curry (lub kawałeczek
świeżego imbiru, po 1 łyżeczce zmielonej kolendry i cynamonu, łyżeczka zmielonej trawy cytrynowej, szczypta
kardamonu i gałki muszkatołowej, sól, pieprz)
Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy olej
i podsmażamy cebulę na złoto.
Dodajemy mięso i cały czas
mieszając, obsmażamy ze
wszystkich stron. Odstawiamy. Jeśli używamy pojedynczych
przypraw, to najpierw ze
strączków papryki usuwamy
gniazda nasienne, a miąższ
kroimy w bardzo cieniutkie plasterki,
a następnie ucieramy
z pozostałymi przyprawami.
Utarte przyprawy lub gotową
mieszankę curry dodajemy do
mięsa i dokładnie mieszamy.
Wlewamy 2 szklanki wody,
przykrywamy i dusimy do
miękkości. Doprawiamy solą
i pieprzem do smaku. Podajemy
z ryżem lub makaronem.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)