Tagliatelle z polędwiczką wieprzową w sosie pieczarkowym
Makaron kto z Nas go nie lubi? Dziś połączenie tagliatelle < u mnie tri coloro znalezione niegdyś w biedronce> i przepysznej mięciutkiej polędwiczki wieprzowej. Z polędwiczką wieprzową jak z kobietą obchodzimy się delikatnie. Ja osobiście krojąc polędwiczkę na plastry rozbijałam ją ręką, nie tłuczkiem.
Składniki:
tagliatelle
1 polędwiczka wieprzowa ( ok 500g - będzie starczyć na 2 obiady)
ok 250g pieczarek
ok.150 ml śmietanki 18% do zup i sosów
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól
pieprz
oliwa do smażenia
kostka do mięs
Przygotowanie:
Polędwiczki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy w plastry, następnie delikatnie dłonią klepiemy polędwiczki by je trochę rozbić i kroimy w paski. Wrzucamy wszystko do miski i posypujemy solą i pieprzem. Zawsze polecam odłożyć mięso na jakiś czas aby przeszło przyprawami. Po jakimś czasie nasze polędwiczki smażymy na oliwie. Mięso przesypujemy do innego garnka a na tej samej patelni smażymy cebulę pokrojoną ją w kostkę. Dodajemy do cebuli obrane i pokrojone w księżyce pieczarki. Gdy pieczarki będą już gotowe dodajemy je do mięsa zalewamy wodą i dodajemy kostkę do mięs, liście laurowe i ziele angielskie. Zabielamy sos śmietaną;) Podajemy z ulubionym makaronem.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)