Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Muffiny czekoladowe wg Nigelli

0

Nigella,  i  wiadomo, że zapowiada się niesamowita pyszność. Muffinki są bardzo kakaowe, a zatopione w nich kawałki czekolady sprawiają, że rozpływają się w ustach. Idealny deser dla czekoladoholików. Niezwykły aromat czekolady unoszący się po całym mieszkaniu... Doskonały prezent w gości i dla gości.

Składniki: 
1 i 3/4 szklanki mąki, 
2 łyżeczki proszku,
1/2 łyżeczki sody, 
2 łyżki stołowe kakao,
 3/4 szklanki cukru pudru, 
szklanka pokruszonej czekolady gorzkiej, 
1 szklanka mleka, 
1/2 szklanki + 2 łyżki oleju,
 1 jajko, 
1 łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukry i czekoladę wsypujemy do miski i mieszamy. Leiste składniki wkładamy do drugiej miski. Do suchych wlewamy mokre, pamiętając, że im więcej grudek, tym lepsze muffinki. Wypełniamy masą foremki i pieczemy do czasu, gdy muffiny urosną i ściemnieją (około 25 minut w 180 stopniach). 


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)