Muffiny czekoladowe wg Nigelli
Nigella, i wiadomo, że zapowiada się niesamowita pyszność. Muffinki są
bardzo kakaowe, a zatopione w nich kawałki czekolady sprawiają, że
rozpływają się w ustach. Idealny deser dla czekoladoholików. Niezwykły aromat czekolady unoszący się po całym mieszkaniu... Doskonały prezent w gości i dla gości.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku,
1/2 łyżeczki sody,
2 łyżki stołowe kakao,
3/4 szklanki cukru pudru,
szklanka pokruszonej czekolady gorzkiej,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanki + 2 łyżki oleju,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cukry i czekoladę wsypujemy do miski i mieszamy. Leiste składniki wkładamy do drugiej miski. Do suchych wlewamy mokre, pamiętając, że im więcej grudek, tym lepsze muffinki.
Wypełniamy masą foremki i pieczemy do czasu, gdy muffiny urosną i ściemnieją
(około 25 minut w 180 stopniach).
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)