Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kluski z nadzieniem mięsnym.

1

Kluski śląskie z niespodzianką - właściwie tak powinno się nazywać to danie. Jedyną jego wadą jest to... że jest czasochłonne ale co tam ! Czego to się nie robi dla efektu końcowego...

SKŁADNIKI NA KLUSKI:
1 kg ziemniaków
1 jajko
250 g mąki ziemniaczanej
sól

FARSZ:

30 dag mięsa mielonego
1 jajko
 pół cebuli
ząbek czosnku
sól
pieprz

Przygotowanie
Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku. Formujemy  małe kuleczki. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Mąkę należy przesiać, wysypać na stolnice, następnie dodać masę ziemniaczaną, jajko, siekamy  ciasto nożem. Dobrze zagniatamy. Wałkujemy ciasto i wykrajamy szklanką okrągłe placuszki na środku kładziemy kuleczki z mięsa mielonego.Łączymy oba składniki. Gotujemy  na małym ogniu.Podawać z sosem np pieczeniowym winiary i buraczkami. U mnie na talerzu dziś gościła marchewka;)


Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)