Kluski z nadzieniem mięsnym.
Kluski śląskie z niespodzianką - właściwie tak powinno się nazywać to danie. Jedyną jego wadą jest to... że jest czasochłonne ale co tam ! Czego to się nie robi dla efektu końcowego...
SKŁADNIKI NA KLUSKI:
1 kg ziemniaków
1 kg ziemniaków
1 jajko
250 g mąki ziemniaczanej
sól
FARSZ:
30 dag mięsa mielonego
1 jajko
sól
FARSZ:
30 dag mięsa mielonego
1 jajko
pół cebuli
ząbek czosnku
sól
pieprz
ząbek czosnku
sól
pieprz
Przygotowanie
Mięso mielone łączymy z jajkiem, posiekaną cebulą i czosnkiem, dodajemy
sól i pieprz do smaku. Formujemy małe kuleczki.
Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki mielimy w maszynce lub przeciskamy
przez praskę. Mąkę należy przesiać, wysypać na stolnice, następnie dodać masę
ziemniaczaną, jajko, siekamy ciasto nożem. Dobrze zagniatamy. Wałkujemy
ciasto i wykrajamy szklanką okrągłe placuszki na środku kładziemy kuleczki z
mięsa mielonego.Łączymy oba składniki. Gotujemy na małym ogniu.Podawać z sosem np pieczeniowym winiary i buraczkami. U mnie na talerzu dziś gościła marchewka;)
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Kluseczki:)w ktorys dzien zrobimy:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)