Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kotlety schabowe w sosie pomidorowo-pieczarkowym

0

Gorąco polecam wszystkim osobom, którym tradycyjny schabowy dawno się znudził. Warto czasem coś urozmaicić.. :) Wiem, że nie jest to danie dietetyczne ale cóż trzeba czasem ponieść się fantazji... 

Składniki:

ok 8 kotletów ze schabu bez kości
1 duża cebula
150 g  pieczarek
150 g przecieru pomidorowego ( nie mylić z koncentratem są to 2 różne produkty:) )
150 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
40 g masła
sól,pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml śmietany
2 łyżki maki pszennej

Sposób przygotowania:
Kotlety posypujemy pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w półksiężyce. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół, myjemy i obsuszamy. Kotlety podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się zarumienią. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w kostce rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, dodajemy przecier pomidorowy wymieszany z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy do zgęstnienia,cały czas mieszając. Dodajemy cebulę i zalewamy sosem pomidorowym kotlety. Masło roztapiamy na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki podsmażamy na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjmujemy. Do tłuszczu dodajemy mąkę pszenną,śmietanę i zagotowujemy, tak aby sos zgęstniał,dodajemy grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso polewamy sosem grzybowym i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.



Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)