Kotlety schabowe w sosie pomidorowo-pieczarkowym
Gorąco polecam wszystkim osobom, którym tradycyjny schabowy dawno się znudził. Warto czasem coś urozmaicić.. :) Wiem, że nie jest to danie dietetyczne ale cóż trzeba czasem ponieść się fantazji...
Składniki:
ok 8 kotletów ze schabu bez kości
1 duża cebula
150 g pieczarek
150 g przecieru pomidorowego ( nie mylić z koncentratem są to 2 różne produkty:) )
150 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
40 g masła
sól,pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml śmietany
2 łyżki maki pszennej
150 g pieczarek
150 g przecieru pomidorowego ( nie mylić z koncentratem są to 2 różne produkty:) )
150 ml bulionu mięsnego (może być z kostki)
40 g masła
sól,pieprz do smaku
2 łyżki oleju
1 łyżka mąki ziemniaczanej
300 ml śmietany
2 łyżki maki pszennej
Sposób przygotowania:
Kotlety posypujemy pieprzem. Cebule obieramy i kroimy w półksiężyce. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na pół, myjemy i obsuszamy. Kotlety podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron aż się
zarumienią. Układamy je w żaroodpornym naczyniu. Bulion mięsny w kostce
rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, dodajemy przecier pomidorowy wymieszany
z łyżką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy do zgęstnienia,cały czas
mieszając. Dodajemy cebulę i zalewamy sosem pomidorowym kotlety. Masło roztapiamy na patelni, tak aby się spieniło,pieczarki
podsmażamy na lekko rumiany kolor, cały czas mieszając,wyjmujemy. Do
tłuszczu dodajemy mąkę pszenną,śmietanę i zagotowujemy, tak aby sos
zgęstniał,dodajemy grzyby i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Mięso polewamy sosem grzybowym i zapiekamy w piekarniku w temp. 190 stopni, przez 20-25 minut.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)