Bułeczki z masłem czosnkowym
Drożdżowe bułeczki na słono, idealne jako przystawka,na śniadanie i kolacje lub jako dodatek do sałatek. Doskonale sprawdzają się na domowych imprezach. Znikają w oka mgnieniu.. Dziwne ? Skądże. Uwielbiam !
Składniki
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
300 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła
1jajko
1 łyżeczka vegety
Masło czosnkowe:
3 łyżki miekkiego masła
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1 jajko
500 g mąki
300 ml mleka
50 g drożdży
50 g masła
1jajko
1 łyżeczka vegety
Masło czosnkowe:
3 łyżki miekkiego masła
4 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
1 jajko
Sposób przygotowania:
100 ml mleka lekko podgrzej i wlej do miski,rozkrusz do
niego drożdże i dodaj ok 150 g mąki, tak żeby była konsystencja
śmietany. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce zaczyn na 15
minut. W miedzy czasie należy roztopić i przestudzić masło. Gdy zaczyn
będzie już gotowy,dodajemy do niego resztę mąki i mleka. jajko,
roztopione masło i vegetę, całość wyrabiamy aż będzie odchodzić od reki.
Znów przykryte ścierką odstawiamy na 1 godzinę.Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do masła, dosypujemy zioła i całość ucieramy na jednolita masę.
Z wyrośniętego ciasta urywamy po kawałeczku, lepimy małą
podłużną bułeczkę i nacinamy lekko dwa skosy na niej nożem. Jajkiem
smarujemy gotowe bułeczki. Następnie łyżeczką wkładamy do skosów masło.
Bułeczki pieczemy 30 minut w 160 stopniach.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)