Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kopytka.

1

Wspomnienie dzieciństwa, zawsze je uwielbiałam.  Jadłam je z cukrem.. a kto mi zabroni:) ? Można je podawać z bułką tartą lub ulubionym sosem.

Składniki:

1 kg ziemniaków
30 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
 

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie mąki i jajko. Zagniatamy, formujemy cienkie wałki i ukośnie kroimy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy i hartujemy. Polewamy roztopionym masłem z bułką tartą.

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)