Kopytka.
Wspomnienie dzieciństwa, zawsze je uwielbiałam. Jadłam je z cukrem.. a kto mi zabroni:) ? Można je podawać z bułką tartą lub ulubionym sosem.
Składniki:
1 kg ziemniaków
30 dag mąki pszennej
30 dag mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
jajko
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. odcedzamy i studzimy. Przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie mąki i jajko. Zagniatamy, formujemy cienkie wałki i ukośnie kroimy. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 4 minut od wypłynięcia. Odcedzamy i hartujemy. Polewamy roztopionym masłem z bułką tartą.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Smak dzieciństwa, zawsze robiłyśmy je z moją mamą... ;)
OdpowiedzUsuńKarola
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)