Pierś indycza w szybkowarze.
Szybkowar jest ostatnio moim ulubionym garnkiem w kuchni. Mija chwila a ja mogę cieszyć się wyjątkowym smakiem rosołu lub bardzo miękkim mięsem. Dziś przygotowałam filet z indyka, który może być dodatkiem do obiadu lub uzupełnieniem dobrej kanapki. Jeżeli będziecie chcieli przygotować sos do tego mięsa to wystarczy jak odlejecie wywar w którym się gotowało mięso. Zagotujecie, sos się zredukuje. Pod koniec można dodać słodkiej śmietanki i sos gotowy.
Składniki:
- 1kg pierś indycza
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki wędzonej papryki
- odrobina chilli
- 1 łyżeczka czosnku w granulkach
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki kminku
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Olej łączymy z przyprawami, i dokładnie mieszamy.
Mięso myjemy i oczyszczamy z błon. Nacieramy dokładnie marynatą z każdej strony. Odstawiam do lodówki, najlepiej na noc.
Mięso obsmażamy na patelni .
Przekładamy do szybkowaru, dodajemy wodę na poziom minimalny. Dusimy 50 minut od momentu
wzrostu ciśnienia.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Pyszne mięsko, lubię takie i na obiad i do chlebka :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)