Pavlova z wiśniami i jagodami.
Nowy Rok. To będzie rok przełomowy wiele się w nim zmieni. Nie mogę doczekać się tego co przyniesie mi los. Staram się widzieć wszystko w kolorowych barwach choć niekoniecznie tak będzie. Wkraczam w nadziei na lepsze jutro. Nie nie mam postanowień. Chociaż co roku życzyłam sobie by zgrubnąć w końcu moje życzenia nowo roczne nigdy mi się nie spełniały, więc może zrządzeniem losu zgubiłabym parę kilo.
Większość z Was pewnie zakłada, postanawia schudnąć. Życzę Wam tego najmocniej. Tylko spójrzcie przez chwilę na tę boską bezę- skusiłbyś się?
Składniki na bezę:
- 6 białek
- 240 g cukru
- 1 łyżeczka maki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu winnego
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku wiśniowego
- 1 garść drylowanych wiśni
- 1 garść jagód
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier i ubijamy. Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i łyżeczkę octu. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze rysujemy okrąg, o średnicy ok 23 cm. Wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 130 stopni. Pieczemy 2 godziny i studzimy w uchylonym piekarniku.
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno dodając po łyżce serka mascarpone i sok wiśniowy. Krem wykładamy na upieczoną i ostudzoną bezę, tuż przed podaniem i dekorujemy owocami.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Wygląda obłędnie!!
OdpowiedzUsuńOd dłuższego czasu mam ochotę na zrobienie bezy, ale posiadam piekarnik gazowy i trochę się boję, że nie wyjdzie. Twoja wygląda imponująco! :)
OdpowiedzUsuńJa też mam gazowy piekarnik i wyszła świetnie. Polecam :-)
UsuńBoska! Ja bym się takiej z pewnością nie oparła :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)