Kurczak w cieście naleśnikowym
Odrobina fast foodu. Najlepiej smakuje gdy macza się kawałki w sosie czosnkowym lub w innym ulubionym sosie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka,
- 250ml mleka,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, sól, pieprz, słodka papryka, chilli
- 1 jajko,
- olej do głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Piersi z
kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. Mięso oprószamy solą,
pieprzem i słodką papryką, mieszamy. Odstawiamy je, a w tym czasie
przygotowujemy ciasto. Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko, mąkę
zioła prowansalskie i chilli. Ciasto miksujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście i
wrzucamy ostrożnie na gorący olej. Smażymy je na wolnym ogniu na złoto z
obu stron.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Mmm, uwielbiam taki domowy fast food, oczywiście nie za często. Wygląda pysznie. :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)