Gulasz wołowy w sosie paprykowym. Szybkowar.
Tradycyjne kluski. Mogłabym je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Szkoda tylko, że nie są fit:) Gdyby miały cudowny wpływ na moją figurę, że z każdą z nich ubywa mi parę gramów. To zapewniam jadłabym je jak chleb powszedni. Jedyny minus w kluskach jest taki, że są trochę czasochłonne. Tuczące? Szczęśliwy kilogramów nie liczą!
Obiad dla 4 osobowej rodziny:
Składniki na kluski:
- 1 kg ziemniaków (ja ważę już obrane)
- 1 jajko
- mąka ziemniaczana
- szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki
obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy żeby nie rozgotować).
Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę,
aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Ciepłą ziemniaczaną masę
wyrównujemy w
misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i
wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną.
Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.
Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną.
Składniki na gulasz:
- 60 dag wołowiny gulaszowej
- 1 duża cebula
- 2 papryki czerwone
- 0,5 puszki krojonych pomidorów
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 0,5 wędzonej papryki
0,5 łyżeczki ostrej papryki - kminek
- 2 liście laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 płaskie łyżki mąki
- 100 ml śmietanki 30%
- 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przyprawiamy: słodką i wędzoną papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Mieszamy z mąką. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Przekładamy ją do szybkowaru. Na tej samej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Następnie dorzucamy je do szybkowaru wraz z pomidorami. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na cztery części które również dorzucamy do garnka. Dolewamy do szybkowaru wodę. W moim szybkowarze na minimalną wysokość. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod ciśnieniem ok 30 minut. Z sosu wyciągamy kawałki papryki które miksujemy i ponownie łączymy z zawartością garnka. Sos redukujemy. Zabielamy śmietanką i solimy. Podajemy z kluskami.
Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przyprawiamy: słodką i wędzoną papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Mieszamy z mąką. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Przekładamy ją do szybkowaru. Na tej samej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Następnie dorzucamy je do szybkowaru wraz z pomidorami. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na cztery części które również dorzucamy do garnka. Dolewamy do szybkowaru wodę. W moim szybkowarze na minimalną wysokość. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod ciśnieniem ok 30 minut. Z sosu wyciągamy kawałki papryki które miksujemy i ponownie łączymy z zawartością garnka. Sos redukujemy. Zabielamy śmietanką i solimy. Podajemy z kluskami.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)