Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Gulasz wołowy w sosie paprykowym. Szybkowar.

1


Szybkowar, gotowanie w szybkowarze, danie z szybkowaru
Tradycyjne kluski. Mogłabym je jeść przynajmniej raz w tygodniu. Szkoda tylko, że nie są fit:) Gdyby miały cudowny wpływ na moją figurę, że z każdą z nich ubywa mi parę gramów. To zapewniam jadłabym je jak chleb powszedni. Jedyny minus w kluskach jest taki, że są trochę czasochłonne. Tuczące? Szczęśliwy kilogramów nie liczą! 
Obiad dla 4 osobowej rodziny:
Składniki na kluski:
  • 1 kg ziemniaków (ja ważę już obrane)
  • 1 jajko
  •  mąka ziemniaczana
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie (uważamy żeby nie rozgotować). Ugotowane, odcedzone i gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy masę, aby ostygła na tyle, że da się wyrobić rękami. Ciepłą ziemniaczaną masę wyrównujemy w misce i dzielimy na 4 równe części, po czym jedną ćwiartkę wyjmujemy i wypełniamy to miejsce mąką ziemniaczaną. 
Lekko solimy, dodajemy jajko. Zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kulki, lekko spłaszczamy i robimy dziurkę. Gotujemy we wrzątku, aż kluseczki wypłyną. 

Składniki na gulasz:
  • 60 dag wołowiny gulaszowej
  • 1 duża cebula
  • 2 papryki czerwone
  • 0,5 puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 0,5 wędzonej papryki
    0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • kminek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 płaskie łyżki mąki
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 0,5 łyżeczki soli
Przygotowanie:

Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Przyprawiamy: słodką i wędzoną papryką oraz świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną kminku. Mieszamy z mąką. Na patelni z grubym dnem rozgrzewamy olej i smażymy drobno pokrojoną cebulkę. Przekładamy ją do szybkowaru. Na tej samej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Następnie dorzucamy je do szybkowaru wraz z pomidorami. Usuwamy gniazda nasienne z papryki i kroimy ją na cztery części które również dorzucamy do garnka. Dolewamy do szybkowaru wodę. W moim szybkowarze na minimalną wysokość. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy pod ciśnieniem ok 30 minut. Z sosu wyciągamy kawałki papryki które miksujemy i ponownie łączymy z zawartością garnka. Sos redukujemy. Zabielamy śmietanką i solimy. Podajemy z kluskami.

Podobne posty

Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)