Sernik Matcha z miętową chmurką i oreo.
Na specjalną okazję przygotowałam takie ciasto, sama unikam cukru. Ciasto wykonałam na urodziny matki, mam nadzieję, że mile zaskoczy gości w końcu nie jedli takich cudów! Ale to nie jedna niespodzianka jaką przygotowałam, przepis również wkrótce pojawi się na blogu. Wczoraj miałam tak długo oczekiwany dzień wolnego a ja? W końcu mogłam spędzić go w kuchni! Lubię takie chwile gdy mogę swobodnie pokręcić się po kuchni bez nerwowego zaglądania na zegarek " Ile jeszcze?!". Ostatnimi czasy tak wygląda moje gotowanie bo biegam między babcią a pracą. Staram się w całej tej gonitwie znaleźć czas dla siebie i trochę poćwiczyć lub puścić wodze fantazji w kuchni. Wodze fantazji w kuchni? Nie moi drodzy to nie jest wizja gorącej sytuacji między kobietą a mężczyzną pomiędzy kuchennymi akcesoriami. Wizja choć kusząca ale to nie to. Lubię puścić wodzę Fantazji i przygotować coś nietypowego w kuchni i taki jest ten sernik.
Sernik matcha, jest to sernik z zieloną herbatą matcha. Do masy serowej oprócz herbaty dodałam posiekane ciastka typu oreo. Całość ozdobiłam miętową chmurką z bitej śmietany. Całość nie tylko świetnie się prezentuje ale i smakuje.
Składniki:
Spód:
- 200 g kakaowych herbatników
- 1 łyżka kakao
- 100 g masła
Masa serowa:
- 800 g twarogu na sernik
- 220 g cukru
- 160 g gęstej kwaśnej śmietany 18 %
- 5 jaj
- 10 ciasteczek typu oreo
- 2 pełne łyżeczki Matchy
- 1 budyń śmietankowy
Miętowa chmurka:
- 300 ml śmietanki 30%
- 20 ml likieru miętowego lub kropel esencji miętowej
- 1 śmietanfix
Dekoracja:
- 6 ciasteczek oreo do dekoracji
- matcha
Przygotowanie:
Herbatniki rozdrabniamy blenderem na proszek, dodajemy kakao i łączymy z miękkim masłem dokładnie mieszając do połączenia składników,. Przygotowanymi ciastkami wykładamy tortownicę
o średnicy 24 cm i
dociskamy.
Tortownicę wkładamy do lodówki. Do nagrzanego piekarnika
do 175 stopni wkładamy na dolną półkę naczynie z wodą dzięki któremu nasz sernik nie popęka. Jajka miksujemy z cukrem dodajemy stopniowo twaróg i śmietanę. Wsypujemy matchę, proszek budyniowym i posiekane ciastka. Miksujemy aż masa dobrze się połączy a następnie wylewamy
na przygotowany spód.
Ser ubijamy z cukrem. Dodajemy śmietanę i po jednym jajku. Następnie
matchę mieszamy
z proszkiem budyniu i dosypujemy do masy serowej.
Miksujemy, aż utworzy się jednolita masa.
Ser wylewamy na ciasteczkowy
spód. Sernik wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok 60 minut. Ciasto stopniowo
studzimy w otwartym piekarniku, a następnie wstawiamy na całą noc do
lodówki. Przed podaniem przygotowujemy miętową chmurkę. Śmietanę dobrze ubijamy wsypujemy śmietanfix i likier miętowy. Dekorujemy sernik śmietaną ciasteczkami i matchą.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
jeden z najpiękniejszych serników, jakie kiedykolwiek widziałam, piękności!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie!
Świetny sernik, bardzo ciekawie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękne kolory :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)