Leśny mech na bogato. Ciasto ze szpinakiem.
Wiem, że to może wydawać się dziwne. Jak można zrobić ciasto ze szpinakiem? Otóż to można podobnie jak się robi ciasto z pomidorem, burakiem czy cukinią. W dzisiejszych czasach nie jest nowością używanie warzyw do słodkich wypieków. Gdy po raz pierwszy raz jadłam to ciasto z rąk CHCEJEŚĆ , nie wierzyłam, że jednym ze składników jest szpinak.
Ciasto zdecydowanie nadaję się dla wszelkich przeciwników szpinaku, odznacza się wyjątkowym delikatnym smakiem. Na pewno do niego wrócę.
Składniki:
- 1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 g) 3 szklanki krupczatki
- 1,5 szklanki oleju
- 1,25 szklanki cukru
- 5 jaj
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
- 900 ml śmietanki 30%
- 2 galaretki o smaku cytrynowym
- 1 galaretka agrestowa
- 3 op. śmietanfixu
Przygotowanie:
Szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Jaja miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nieustannie miksując. Pod koniec delikatnie łączymy ciasto z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy ok 1 godzinę w temp 170 stopni. Biszkopt studzimy.
Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszyny, imitujące "mech".
Przygotowujemy masę. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy również w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy aż będzie lekko tężeć. Śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy śmietanfix i tężejącą (taką półpłynną) galaretkę. Pod koniec łączymy masę z galaretką pokrojoną w kostkę.
Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanową i posypujemy okruszynami.
Napisano już 15 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Pomysł genialny, ciasto pięknie wyszło.
OdpowiedzUsuńefektowne bardzo! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto. A jakie wymiary blaszki?
OdpowiedzUsuńMoja blacha miała 24\36 tak mniej więcej :)
UsuńChciałam zrobić ale proszę o podpowiedź jakie są wymiary formy
OdpowiedzUsuńMoja blacha miała 24\36 tak mniej więcej :)
Usuńnie mogę się napatrzeć, na pewno smakuje jak wygląda-pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ciasto jest piękne pyszne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ��
Też zrobiłam to ciacho i opisałam wrażenia na blogu :-)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam - pychota!
"Na spód wykładamy masę śmietanową i posypujemy okruszynami." ? Na spód to idzie chyba biszkopt, potem na niego masa i na górze posypujemy tym rozdrobnionym meszkiem tak... ?
OdpowiedzUsuńDziękuję! Miało być "Na spód biszkoptowy" :) zjadłam słowo biszkopt.
UsuńCzy ciasto można zrobić z użyciem zwykłem maki pszennej nr np 450?
OdpowiedzUsuńMożna, ale to nie będzie taki sam efekt. Bo to właśnie dzięki krupczatce biszkopt jest taki delikatny i ładnie się kruszy na posypkę.
UsuńPyszne ciasto, moja córka się nim zajadała. Pozwoliłam sobie umieścić je u siebie na blogu.
OdpowiedzUsuńhttp://ewusiowesmaki.blogspot.com/2016/03/lesny-mech-na-bogato-na-dzien-swietego.html
The dough is definitely suitable for all spinach opponents, it has an exceptional delicate flavor.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)