Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Leśny mech na bogato. Ciasto ze szpinakiem.

15


Leśny mech na bogato. Ciasto ze szpinakiem.


Wiem, że to może wydawać się dziwne. Jak można zrobić ciasto ze szpinakiem? Otóż to można  podobnie jak się robi ciasto z pomidorem, burakiem czy cukinią. W dzisiejszych czasach nie jest nowością używanie warzyw do słodkich wypieków. Gdy po raz pierwszy raz jadłam to ciasto z rąk CHCEJEŚĆ , nie wierzyłam, że jednym ze składników jest szpinak. 

Ciasto zdecydowanie nadaję się dla wszelkich przeciwników szpinaku, odznacza się wyjątkowym delikatnym smakiem. Na pewno do niego wrócę.

Składniki:
  • 1 opakowanie rozdrobnionego mrożonego szpinaku (450 g) 3 szklanki  krupczatki
  • 1,5 szklanki oleju
  • 1,25 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
  • 900 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki o smaku cytrynowym
  • 1 galaretka agrestowa
  •  3 op. śmietanfixu
Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i dobrze odsączamy z nadmiaru wody. Jaja miksujemy z cukrem, następnie powoli wlewamy olej. Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i nieustannie miksując. Pod koniec delikatnie łączymy ciasto z odsączonym szpinakiem. Ciasto przekładamy na dużą blachę do pieczenia i pieczemy ok 1 godzinę w temp 170 stopni. Biszkopt studzimy. 

Z ostudzonego ciasta ścinamy wierzch i rozdrabniamy go na okruszyny, imitujące "mech".

Przygotowujemy masę. Zieloną galaretkę rozpuszczamy w 2 szklankach wody i odstawiamy do stężenia, następnie kroimy w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy również w 2 szklankach gorącej wody i odstawiamy aż będzie lekko tężeć. Śmietanę dobrze ubijamy, dodajemy śmietanfix i tężejącą (taką półpłynną) galaretkę. Pod koniec łączymy masę z galaretką pokrojoną w kostkę.
Na spód biszkoptowy wykładamy masę śmietanową i posypujemy okruszynami.

Podobne posty

Napisano już 15 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Pomysł genialny, ciasto pięknie wyszło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe ciasto. A jakie wymiary blaszki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam zrobić ale proszę o podpowiedź jakie są wymiary formy

    OdpowiedzUsuń
  4. nie mogę się napatrzeć, na pewno smakuje jak wygląda-pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam ciasto jest piękne pyszne
    pozdrawiam ��

    OdpowiedzUsuń
  6. Też zrobiłam to ciacho i opisałam wrażenia na blogu :-)
    Potwierdzam - pychota!

    OdpowiedzUsuń
  7. "Na spód wykładamy masę śmietanową i posypujemy okruszynami." ? Na spód to idzie chyba biszkopt, potem na niego masa i na górze posypujemy tym rozdrobnionym meszkiem tak... ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Miało być "Na spód biszkoptowy" :) zjadłam słowo biszkopt.

      Usuń
  8. Czy ciasto można zrobić z użyciem zwykłem maki pszennej nr np 450?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale to nie będzie taki sam efekt. Bo to właśnie dzięki krupczatce biszkopt jest taki delikatny i ładnie się kruszy na posypkę.

      Usuń
  9. Pyszne ciasto, moja córka się nim zajadała. Pozwoliłam sobie umieścić je u siebie na blogu.
    http://ewusiowesmaki.blogspot.com/2016/03/lesny-mech-na-bogato-na-dzien-swietego.html

    OdpowiedzUsuń
  10. The dough is definitely suitable for all spinach opponents, it has an exceptional delicate flavor.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)