Ciasto Kwasek zwany Kwaśną minką.
Kolejny raz przygotowywałam ciasto na zamówienie. Nie lada wyzwanie. Usłyszałam tylko: "Tylko nie za słodkie". Rękawica została podjęta i postanowiłam zrobić ciasto które byłoby kwaśniejsze. Nazwa robocza to Kwasek lub Kwaśna Minka. Gwarantuję, że buzię wykrzywi:)
Ciasto, które nie należy do najsłodszych. Delikatny, kwaskowaty wypiek.
Składniki:
Ciasto:
- 3 jaja
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 90 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytrynowa śmietanka:
- 600 ml kremówki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 szklanka wrzątku
masa budyniowa na cytrynie:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 100 ml soku z cytryny
- 1 1/2 szklanki wody
- 0,5 szklanki cukru
- 150 g miękkiego masła
masa budyniowa na soku pomarańczowym:
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 500 ml soku pomarańczowego
- 150 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- lukier cytrynowy
- herbatniki
- kwaśne owoce
- rurki czekoladowe
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy po jednym żółtku cały czas delikatnie mieszając, dodajemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Galaretkę rozrabiamy w szklance wrzątku i studzimy, aż będzie półpłynna. Kremówkę ubijamy i wlewamy powoli galaretkę.
Przygotowujemy budynie. Na początku masę na wodzie z cytryną. Budynie mieszamy z sokiem z cytryny a wodę gotujemy z cukrem. Do gotującej się wody wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy i studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy powoli budyń. Miksujemy na gładki krem.
Galaretkę rozrabiamy w szklance wrzątku i studzimy, aż będzie półpłynna. Kremówkę ubijamy i wlewamy powoli galaretkę.
Przygotowujemy budynie. Na początku masę na wodzie z cytryną. Budynie mieszamy z sokiem z cytryny a wodę gotujemy z cukrem. Do gotującej się wody wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy i studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy powoli budyń. Miksujemy na gładki krem.
Następnie przygotowujemy drugi krem. W garnku gotujemy 400 ml soku pomarańczowego, resztę soku mieszamy z budyniami. Do gotującego soku wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy. Po ostudzeniu również miksujemy z masłem na gładki krem.
Ciasto najlepiej nasączyć ponczem, np. z wody z cytryną. Następnie wykładamy masę śmietanowa, warstwę herbatników i masę na wodzie z cytryną. Na budyń wykładamy kwaśne owoce, masę na soku pomarańczowym i kolejną warstwę herbatników. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i czekoladowymi rureczkami.
Ciasto najlepiej nasączyć ponczem, np. z wody z cytryną. Następnie wykładamy masę śmietanowa, warstwę herbatników i masę na wodzie z cytryną. Na budyń wykładamy kwaśne owoce, masę na soku pomarańczowym i kolejną warstwę herbatników. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i czekoladowymi rureczkami.
Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
uroczo się nazywa, to trzeba przyznać!
OdpowiedzUsuńAleż ono zachwycająco wygląda! Podziwiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)