Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Ciasto Kwasek zwany Kwaśną minką.

3

Ciasto Kwasek zwany Kwaśną minką.


Kolejny raz przygotowywałam ciasto na zamówienie. Nie lada wyzwanie. Usłyszałam tylko: "Tylko nie za słodkie". Rękawica została podjęta i postanowiłam zrobić ciasto które byłoby kwaśniejsze. Nazwa robocza to Kwasek lub Kwaśna Minka. Gwarantuję, że buzię wykrzywi:)

Ciasto, które nie należy do najsłodszych. Delikatny, kwaskowaty wypiek.

Składniki:

Ciasto: 
  • 3 jaja
  • 60 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
cytrynowa śmietanka:
  • 600 ml kremówki
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szklanka wrzątku

masa budyniowa na cytrynie:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 100 ml soku z cytryny
  • 1 1/2 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru
  • 150 g miękkiego masła

masa budyniowa na soku pomarańczowym:
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 150 g miękkiego masła

Dodatkowo:
  • lukier cytrynowy
  • herbatniki 
  • kwaśne owoce
  • rurki czekoladowe
Przygotowanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywno i dodajemy po jednym żółtku  cały czas delikatnie mieszając, dodajemy obydwie mąki z proszkiem do pieczenia. Wlewamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Galaretkę rozrabiamy w szklance wrzątku i studzimy, aż będzie półpłynna. Kremówkę ubijamy i wlewamy powoli galaretkę.
Przygotowujemy budynie. Na początku masę na wodzie z cytryną. Budynie mieszamy z sokiem z cytryny a wodę gotujemy z cukrem. Do gotującej się wody wlewamy mieszankę budyniową, gotujemy i studzimy. Masło miksujemy na puch i dodajemy powoli budyń. Miksujemy na gładki krem.
Następnie przygotowujemy drugi krem. W garnku gotujemy 400 ml soku pomarańczowego, resztę soku mieszamy z budyniami. Do gotującego soku wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy. Po ostudzeniu również miksujemy z masłem na gładki krem.
Ciasto najlepiej nasączyć ponczem, np. z wody z cytryną. Następnie wykładamy masę śmietanowa, warstwę herbatników i masę na wodzie z cytryną. Na budyń wykładamy kwaśne owoce, masę na soku pomarańczowym i kolejną warstwę herbatników. Ciasto dekorujemy lukrem cytrynowym i czekoladowymi rureczkami.


Podobne posty

Napisano już 3 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)