Muffiny waniliowe z czereśniami
Jeszcze jestem na urlopie, zrelaksowałam się do tego stopnia - że aż ciężko napisać mi posta:) Takiego relaksu, całkowitego oderwania się od tu i teraz mi brakowało. Jakim postem zacząć blogować po chwili wypoczynku? Wiadomo - słodkim.
Bardzo delikatne muffinki z czereśniami
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku
- ½ łyżeczki sody
- 115 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 2 duże jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g drylowanych czereśni
- 40 g płatków czekoladowych
Przygotowanie:
Masło
ubijamy mikserem, aż stanie się puszyste.
Stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając miksowania kolejno wbijamy jajka. Stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z mlekiem i ekstraktem z
wanilii miksując do czasu, aż składniki dokładnie się połączą. Pod koniec dodajemy drylowane czereśnie i płatki czekoladowe.
Masę przekładamy do wyłożonej papilotkami formy na muffinki. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 180° C.
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Mmm, pycha :-)
OdpowiedzUsuńŚliczna patera! I muffiny genialne, na pewno wypróbuję przepis, jak tylko zdobędę czereśnie ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
teenkitchen-blog.blogspot.com
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)