Pizza na kamieniu.
Ma swoich smakoszy zarówno u dzieci jak i dorosłych. Daje Nam wiele możliwości połączeń smakowych, które możemy sami komponować. Pizza!
Składniki:
- 3 szkl mąki pszennej
- 200 ml wody
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oleju
Dodatki:
wedle własnych upodobań
Przygotowanie:
W garnku mieszamy wodę z olejem, cukrem, lekko podgrzewamy, dodajemy
pokruszone drożdże. Zostawiamy do czasu aż drożdże ruszą i zaczną się
pienić. Do większej miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól i zaczyn. Ciasto wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Wkładamy do miski nasmarowanej olejem i przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia. Kamień wkładamy do piekarnika i nagrzewamy do 230 stopni.Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę,
dzielimy na 2 części. Wyrabiamy duży okrąg. Ciasto wykładamy na papier do pieczenia , z którego łatwo będzie Nam zsunąć pizzę po wstępnym podpieczeniu.
Ciasto na pizzę smarujemy najlepiej sosem pomidorowym i posypujemy ulubionymi dodatkami. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 12 minut, po 7 minutach możemy zsunąć pizzę z papieru i piec ją na kamieni. Z drugą porcją ciasta postępujemy w ten sam sposób.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)