Gulasz wołowy z leśnymi grzybami.
Niegdyś unikałam gulaszu. W domu rodzinnym słychać było " Mamo nieeeeee! ". Jakoś z biegiem lat, przekonałam się do niego. Walczę cały czas z poziomem żelaza we krwi. Dlatego dziś polecam gulasz z wołowiną.
Składniki:
- 500 g wołowiny
250 g leśnych grzybów - 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki czerwonej papryki ostrej
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka mąki pszennej
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy w 1 cm kostkę,
oprószamy solą i pieprzem. Do większej miski wlewamy sos sojowy, dodajemy 1
łyżeczkę papryki słodkiej i mieszamy. Dodajemy wołowinę, mięso pozostawiamy w
powstałej marynacie, aż nabierze temperatury otoczenia.
Cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Do garnka dodajemy łyżeczkę oliwy i wkładamy połowę
ilości mięsa. Dobrze zrumieniamy mięso z każdej strony, wyjmujemy z garnka, dodajemy
kolejną łyżeczkę oliwy i pozostałą część mięsa. Mięso wyciągamy z garnka, dodajemy cebulę i
czosnek. Szklimy na małym ogniu. Dodajemy mięso, pozostałą łyżeczkę
papryki słodkiej, paprykę ostrą i
bulion, przykrywamy garnek i dusimy na minimalnym ogniu do miękkości przez minimum 3 godziny. Na
drugiej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy grzyby. Dodajemy je przed końcem gotowania gulaszu. Pod koniec odlewamy 4 łyżki sosu z gulaszu i mieszamy go z mąką. Wlewamy do gulaszu i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Uwielbiam gulasze. Ten musi byc niesamowicie apetyczny.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)