Tort Pischinger. 11 listopada w Opolu
Wczoraj tj. 11.11.2013. Miałam przyjemność zrobić coś pysznego dla Opolan razem z :
Każda osoba mogła się poczęstować Naszymi potrawami, tylko był jeden warunek trzeba było zaśpiewać lub wyrecytować wiersz o tematyce patriotycznej. Dziękuję wszystkim, który się pojawili i śpiewali dla Nas patriotyczne pieśni. Jesteście wielcy ;)
U mnie mogliście wypić gorącą czekoladę i zjeść pyszne wafle. Tym razem zapraszam Was po przepis na tort pischinger w moim wykonaniu.
Składniki:
- 1 opakowanie okrągłych andrutów
- 1 op kajmaku
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 50 g drobno startej czekolady
- 80 g posiekanych orzechów
Dodatkowo:
- polewa czekoladowa
- wafelki
Przygotowanie:
Masło ucieramy na pianę, dodajemy utarte żółtka z cukrem, czekoladę i orzechy. Całość mieszamy. Andruty smarujemy naprzemiennie raz kajmakiem i dociskamy drugim waflem, następnie masą czekoladowo-orzechową, aż do skończenia składników. Gotowy tort owijamy folią aluminiową, i pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie wyciągamy tort oblewamy go polewą czekoladową i dekorujemy wafelkami.
O to mała fotorelacja z wczoraj :)
Napisano już 7 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Mój brat jest wielkim fanem Pischingera:D na sam dźwięk tego słowa świecą mu się oczy. Twój bardzo mi się podoba. Ja robie kwadratowy bo nie moge niestety nigdzie u siebie znaleźć ostatnio okrągłego wafelka:(
OdpowiedzUsuńJa znalazłam w realu;)
UsuńOd patrzenia na ten tort i festynowe wafelki aż mi ślinka cieknie. Proste i pyszne - idealne ;)
OdpowiedzUsuńSuper inicjatywa, żałuję, że w moim mieście nie było takiego festynu :)
Tory wygląda przewspaniale - wgl zazdroszczę takiej fajnej imprezy! :)
OdpowiedzUsuńKarolcia :* wielki buziak i cieszę się że razem z Tobą tworzyłam to wydarzenie :)
OdpowiedzUsuńKarolina jesteś cudowna!:)
OdpowiedzUsuńKrysia
a mnie tam zabrakło :(((, tort przepyszny, pozdrawiam z Opola
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)