Risotto z serem długodojrzewającym.
Dałam sobie kolejne wyzwanie niedawno. Zrobię risotto! Przecież to nie może być takie trudne jak, mówią inni. Przyznaję jest z tym trochę zabawy. Szczerze nie polecam w upały, gdy stoi się nad kuchenką i miesza, miesza, miesza. Ale smak rekompensuje wszystko. Risotto z serem będzie u mnie częstym gościem, na pewno spróbuję innych wariacji na temat tego dania.
Składniki:
1 op - 300g- ryżu do risotto
120g sera długo dojrzewającego - Stary Oleander-Cheddar
1l gorącego bulionu warzywnego
125 ml białego półwytrawnego wina
1 cebula
0,5 łyżeczki musztardy dijon
łyżka masła i oleju
Przygotowanie:
Cebulkę drobno siekamy i smażymy na maśle z olejem na małym ogniu. Gdy cebula już zmięknie dosypujemy ryż, i smażymy go przez minutę. Zwiększamy ogień, dolewamy wino oraz dodajemy musztardę. Gdy ryż wchłonie wino, dodajemy powoli po 1 chochelce bulion, za każdym razem czekając aż ryż go wchłonie - cały czas mieszając. Dopiero wtedy możemy dodać kolejną chochlę. Mieszając gotujemy ryż ok 15 minut ale najlepiej spróbować. Pod koniec gotowania dodajemy drobno starty ser i mieszamy aż się rozpuści. Od razu podajemy.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Jakie kremowe... I z moim ulubionym serem, bosko ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)