Hummus.
Pora na porcję zdrowia na talerzu, zbyt wiele fast foodów ostatnio robiłam. Ostatnio zastanawiam się nad wprowadzeniem tygodnia bez mięsa. Ciekawe co na to mój mąż;) Wątpię by wytrwał.
Do zrobienia hummusu natchnęła mnie Kasia z http://www.gotowanie-w-mniejszym-miescie.pl/
Kiedyś mówiłam, że jestem mięsożercą ale są takie potrawy jarskie, które mogłabym jeść codziennie. Hummus mnie zachwycił - koniecznie musicie spróbować.
Przepis pożyczony od Kasi ;)
Składniki:
125 g suchej ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki tahini
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
3 - 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki tahini
sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka kminu rzymskiego
sok z połowy cytryny
3 - 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy
Przygotowanie:
Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie odcedzamy z pozostałej wody. Zalewamy
wrzątkiem i gotujemy około 1.5 h aż będzie miękka. Odcedzamy. Jeszcze
ciepłą wrzucamy do miski, dodajemy pozostałe składniki oprócz wody. Miksujemy na gładką masę. Jeśli potrzeba dodajemy po jednej
łyżce wody aż uzyskamy pożądaną konsystencję.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Moj maz podobnie jak Twoj ,mialby obiekcje na zorganizowanie takiego tygodnia .
OdpowiedzUsuńKulinaria Uli -czyli Ula
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)