Leczo z cukinią czy bigos warzywny ?
Uwielbiam warzywa, mój mąż nie koniecznie. Ale w ramach kompromisu zrobiłam leczo. Z odrobiną kiełbasy. Co roku jak pojawia się cukinia w sklepach to nie mogę się doczekać, aż zrobię leczo. Mój mąż mówi na to bigos z warzyw ale się nie zgadzam bo kiełbasę też znajdziecie :)Próbowaliście zrobić leczo samemu ?
Jeżeli chcecie możecie zrezygnować z kiełbasy z przepisu.
Składniki:
1 duża kiełbasa wiejska
1 cebula
2 marchewki
2 cukinie
1 czerwona papryka
2 pomidory
łyżeczka koncentratu pomidorowego
pieprz,sól, 2 liście laurowe
Przygotowanie:
Cebule drobno siekamy, szklimy na patelni. Dodajemy pokrojoną kiełbasę a pod koniec starte marchewki na małych oczkach. Całość przerzucamy do garnka, w miedzy czasie myjemy cukinie, obieramy oraz ścieramy na tarce o dużych oczkach ( można część pokroić również w kostkę), wrzucamy do garnka z kiełbasą. Całość można podlać odrobiną wody, aby się nie przypaliło Nam danie. Ale cukinia powinna wkrótce puścić sok. W między czasie pozbywamy się skórki z pomidorów, kroimy je w kostkę, paprykę również i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy, koncentrat i gotujemy do miękkości.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Jadłam wczoraj i przedwczoraj, uwielbiam leczo z cukinii, trafiłaś w moje smaki :-)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)