Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Zapiekana owsianka z jagodami, orzechami włoskimi i borówką.

6

 Lubię zjeść pożywne i zdrowe śniadanie, aby mieć siły na cały dzień. Fajnym rozwiązaniem jest owsianka w dość  nie typowej formie bo zapiekana. Konsystencja jest całkiem inna niż ta, którą znacie z dzieciństwa. 

Postanowiłam zrobić owsiankę z jagodami i orzechami włoskimi. Jak dla mnie pyszny duet. Skusicie się?

Składniki:

2 łyżki jagód
4 łyżki płatków owsianych
cynamon do smaku
odrobina cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
odrobina wody
1 białko
odrobina orzechów włoskich

Przygotowanie:

Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Aby owsianka nie przywarła do formy, musimy ją wysmarować oliwą. Wstawiamy ją do piekarnika. W między czasie jak forma się nagrzewa to zalewamy płatki odrobiną wody i czekamy aż zmiękną. Wodę odcedzamy. Jagody mieszamy z cynamonem i cukrem  waniliowym następnie dodajemy do płatków. W osobnej misce ubijamy trzepaczką białko z mlekiem. Wyciągamy formę z piekarnika i wykładamy ją płatkami następnie wylewamy na nią masę mleczną. Posypujemy orzechami
 Całość zapiekamy ok 30 minut.




Podobne posty

Napisano już 6 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. uwielbiam zapiekane owsianki! jagodowa wersja brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudnie wygląda ! kocham owsianki a, takiej jeszcze nie jadłam i na pewno ją spróbuję ! pycha *-*

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie, mniaaaam!

    OdpowiedzUsuń
  4. hej,wygląda niebiańsko :) chyba mnie skusiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no musi być pyszne: jagody i owsianka... do tego pieczona:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)