Zapiekana owsianka z jagodami, orzechami włoskimi i borówką.
Lubię zjeść pożywne i zdrowe śniadanie, aby mieć siły na cały dzień. Fajnym rozwiązaniem jest owsianka w dość nie typowej formie bo zapiekana. Konsystencja jest całkiem inna niż ta, którą znacie z dzieciństwa.
Postanowiłam zrobić owsiankę z jagodami i orzechami włoskimi. Jak dla mnie pyszny duet. Skusicie się?
Składniki:
2 łyżki jagód
4 łyżki płatków owsianych
cynamon do smaku
odrobina cukru waniliowego
1/2 szklanki mleka
odrobina wody
1 białko
odrobina orzechów włoskich
Przygotowanie:
Pracę rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni. Aby owsianka
nie przywarła do formy, musimy ją wysmarować oliwą. Wstawiamy ją do
piekarnika. W między czasie jak forma się nagrzewa to zalewamy płatki
odrobiną wody i czekamy aż zmiękną. Wodę odcedzamy. Jagody mieszamy z cynamonem i cukrem waniliowym następnie dodajemy do płatków. W osobnej
misce ubijamy trzepaczką białko z mlekiem. Wyciągamy formę z piekarnika
i wykładamy ją płatkami następnie wylewamy na nią masę mleczną. Posypujemy orzechami
Całość zapiekamy ok 30 minut.
Napisano już 6 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
uwielbiam zapiekane owsianki! jagodowa wersja brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam fajnie komponuje się z orzechami włoskimi:)
Usuńcudnie wygląda ! kocham owsianki a, takiej jeszcze nie jadłam i na pewno ją spróbuję ! pycha *-*
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, mniaaaam!
OdpowiedzUsuńhej,wygląda niebiańsko :) chyba mnie skusiłaś :)
OdpowiedzUsuńno musi być pyszne: jagody i owsianka... do tego pieczona:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)