Tort z bitą śmietaną i owocami.
Uwielbiam połączenie, bitej śmietany i owoców - świetnie się komponują. A razem z biszkoptem tworzą idealną całość. Chyba nie ma lepszego pomysłu na tort niż tort owocowy. Niesamowicie cieszy oko i podniebienie. Takie torty cieszą się uznaniem wśród małych i dużych smakoszy. Czy trafi się taki łasuch, który przejdzie obok niego obojętnie? Wydaje mi się, że nie.
Po owym torcie pozostało tylko słodkie wspomnienie...;)
Składniki:
500 ml śmietany tortowej
łyżka cukru pudru
aromat waniliowy
Poncz:
likier bananowy z odrobiną wody
Dodatkowo:
Dowolne owoce. U mnie truskawki, kiwi i banany.
Dżem do przełożenia
Przygotowanie:
Upieczony, ostudzony biszkopt - kroimy na 3 płaty. W między czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i aromatem ( na sztywno). Każdy płat skrapiamy likierem, smarujemy dżemem i nakładamy bitą śmietanę. Podobnie postępujemy z każdą warstwą. Górę przyozdabiamy według uznania owocami.
Napisano już 4 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Moja mama zawsze takie tworzyła!
OdpowiedzUsuńale piękny, jak z cukierni!
OdpowiedzUsuń:) Owocowe są najlepsze;)
OdpowiedzUsuńsmakowity!
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)