Lemon Curd - Krem Cytrynowy.
Krem cytrynowy dla wszystkich, którzy lubią cytryny. Można używać go jako smarowidła np do chałki, dobrze sprawdza się też przy deserach albo jako nadzienie do muffinek. Uwielbiam cytrusy chociaż lekarz kazał mi się z nimi ostatnio pożegnać. Nie ma nic gorszego dla łasucha jak refluks. No cóż ale robić nikt mi nie zabroni prawda? :)
Przepis z książki " Smak łowi Makłowicz"
Składniki:
3 duże cytryny
350g cukru
200g masła
3 duże jajka
Przygotowanie:
Cytryny należy dokładnie umyć i wyszorować, następnie ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Skórkę wraz z cukrem, i masłem - wkładamy do miski, która powinna być umieszczona w naczyniu z gorącą wodą, a nie gotującą się wodą. Całość ubijamy trzepaczką aż, do rozpuszczenia się składników. Następnie wbijamy jajka i mieszamy, dopóki krem nie zgęstnieje ( na tyle aż będzie przylegał do łyżki) , krem sam będzie gęstniał w miarę stygnięcia. Gotowy krem przekładamy do gorących słoików i szczelnie zamykamy.
Cieszymy się kremem cytrynowym . Smacznego!
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Widziałam gdzieś już ten cud - curd ;) ale nie wiedziałam, że tak prosto zrobić.
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)