Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Czekoladowy Blok z preparowanego ryżu

2

Ryż preparowany - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ryż był wszędzie!:)  Szczególnie jak z bratem jedliśmy go w mieszkaniu. Ile to później było sprzątania;) Pamiętam szyszki toffi z ryżu. Uwielbiałam je! Chyba każdy, kto kiedyś je próbował odczuwa do nich sentyment. Chyba wkrótce spróbuje zrobić takie słodkie szyszki - kto jak kto ale ja nie dam rady:) ? Ale poczekam z tymi szyszkami, aż będę mogła jeść słodkie..

Składniki:

Warstwa biała:
55g masła
1 łyżka miodu
150g białej czekolady
50g podpieczonego ryżu preparowanego

Warstwa z  czekolady gorzkiej i mlecznej:
55g masła
1 łyżka miodu
65g gorzkiej czekolady
65g mlecznej czekolady
75g podpieczonego ryżu preparowanego

Przygotowanie:

Biała warstwa:
Roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.

Ciemna warstwa:
Masło, miód i połamane czekolady stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.

Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia.Następnie kroić w kostkę.

 Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine


Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Powinnam mieć po całym dniu dość słodyczy, bo trochę tego było.... ale taki kawałeczek jeszcze bym wcisnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rety moje ulubione, teraz nie odejdę od monitora, będę się delektowała widokiem:) pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)