Czekoladowy Blok z preparowanego ryżu
Ryż preparowany - moje wspomnienie z dzieciństwa. Ryż był wszędzie!:) Szczególnie jak z bratem jedliśmy go w mieszkaniu. Ile to później było sprzątania;) Pamiętam szyszki toffi z ryżu. Uwielbiałam je! Chyba każdy, kto kiedyś je próbował odczuwa do nich sentyment. Chyba wkrótce spróbuje zrobić takie słodkie szyszki - kto jak kto ale ja nie dam rady:) ? Ale poczekam z tymi szyszkami, aż będę mogła jeść słodkie..
Składniki:
Warstwa biała:
55g masła
1 łyżka miodu
150g białej czekolady
50g podpieczonego ryżu preparowanego
Warstwa z czekolady gorzkiej i mlecznej:
55g masła
1 łyżka miodu
65g gorzkiej czekolady
65g mlecznej czekolady
75g podpieczonego ryżu preparowanego
Przygotowanie:
Biała warstwa:
Roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.
Ciemna warstwa:
Masło, miód i połamane czekolady stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.
Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia.Następnie kroić w kostkę.
Roztopić masło, miód i połamaną na kawałki białą czekoladę w misce umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej blachy o wymiarach 20x20 cm. Lekko dociskając wyrównać wierzch.
Ciemna warstwa:
Masło, miód i połamane czekolady stopić w blaszanej misce położonej na rondlu z wrzącą wodą. Zdjąć z ognia, wsypać ryż i wymieszać dokładnie tak, żeby wszystkie ziarenka ryżu były pokryte masą czekoladową. Wyłożyć na białą masę i lekko dociskając wyrównać wierzch.
Całość wstawić do lodówki do zastygnięcia.Następnie kroić w kostkę.
Przepis z lekkimi modyfikacjami pochodzi z książki "Czekolada" Jacqueline Bellefontaine
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Powinnam mieć po całym dniu dość słodyczy, bo trochę tego było.... ale taki kawałeczek jeszcze bym wcisnęła :)
OdpowiedzUsuńO rety moje ulubione, teraz nie odejdę od monitora, będę się delektowała widokiem:) pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)