Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Schab suszony w ziołach

, 5

Zostałam w 100% przekonana do schabu! Dzięki Delimammie. Wszyscy amatorzy dobrego kawałka mięcha - to jest coś specjalnie dla Was. Nie dość, że rewelacyjne mięso to jeszcze zrobione własnoręcznie.  Niestety na efekt końcowy trzeba trochę poczekać, ale samo przygotowanie jest dziecinnie proste. Coś specjalnie dla fanów szynek dojrzewających, parmeńskich...

Składniki:
 
1 kg schabu bez kości
35 g soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka cukru
6 kulek ziela angielskiego
5 ząbków czosnku (przeciśniętego przez praskę)
3 liście laurowe 

Przygotowanie:
Majeranek, tymianek i ziele angielskie rozcieramy w moździerzu. Kruszymy liście laurowe i dodajemy do ziół. Wsypujemy sól, pieprz, cukier i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość mieszamy. Schab oczyszczamy z wszystkich żyłek, tłuszczu i błon. Myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy przygotowaną marynatą. Mięso przekładamy do naczynia z pokrywką (ja użyłam żaroodpornego) i wkładamy do lodówki na 5 dni. Przynajmniej raz dziennie sprawdzamy mięso i w razie potrzeby odlewamy wytwarzające się soki.
Po 5 dniach schab wkładamy np. do nowej :) podkolanówki. Związujemy na końcu i wieszamy w suchym, ciepłym miejscu. U mnie była to rura pod oknem, blisko kaloryfera. Schab zostawiamy do wyschnięcia na około 7 dni. Po tym czasie wyciągamy go z podkolanówki i wkładamy do lodówki na 3 dni.


Podobne posty

Napisano już 5 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. Potwierdzam :) rewelacja!! Wygląda pysznie i tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja również się podpisuję pod powyższym komentarzem. Miałam okazje tego cuda posmakować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) Przepis od Gosi !:) Rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  4. ojej jakie cudo, musze koniecznie sprobowac zrobic !

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda na bardziej wysuszony niż mój,choć czekałam na efekt tydzień ,to po prostu nie mój smak.Jem dość często jamon i w nim jest tylko sól i smakuje wyśmienicie,ale to całkiem inne mięso.

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)