Czekoladki bananowo-czekoladowe
Tłusty czwartek dawno, za Nami. Ale chyba nie zapomnieliście o odrobinie łakoci w ciągu dnia:)? Coś specjalnie dla Czekoladoholików. Domowej roboty czekoladki z likierem bananowym prosto z Teneryfy. Zrobienie własnoręcznie czekoladek wcale nie jest trudne i nie bójcie się ich! Potrzebujecie wyłącznie formy silikonowej, pędzelka i ulubioną czekoladę i do dzieła. Spójrzecie jak One wyglądają ...
Składniki:
150g mlecznej czekolady
1 mleko skondensowane w tubce mleczne
łyżka likieru Bananowego
1 zblendowany banan
Dodatkowo:
foremka do robienia czekoladek
pędzelek
Przygotowanie:
Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Za pomocą pędzelka nanieść czekoladę na formę cieńką warstwą następnie ją schłodzić w lodówce przez 10 minut. Czynność powtarzamy 3 razy dla pewności, że czkolada pokryła całą formę. W między czasie przygotowujemy krem .
Nadzienie czekoladowe:
Bierzemy łyżkę i nabieramy dwie pełne łyżeczki mlecznej czekolady i przekładamy do jakiegoś pojemniczka Do czekolady stopniowo dodajemy mleko skondensowane, ale nie pełną tubkę! Musicie to zrobić na oko.. Mleko i czekoladę oraz likier z bananem dokładnie łączymy, i odstawiamy.
Wyjmujemy formę z lodówki napełniamy kremem i "zamykamy" pozostałą ilością czekolady jaka Nam została.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Kurcze, przesmacznie wyglądają, muszę gdzieś dorwać foremkę do czekoladek! <3
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)