Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Schab z patelni grillowej z sosem grzybowym.

2

Tęsknicie za grillem ? Bo ja tak ! Zakupując patelnie grillową możecie chodź trochę powspominać ulubione przysmaki. Dziś przedstawiam Wam schab - może komuś przypadnie do gustu? 

Składniki do przygotowania schabu:
0,5kg schabu, 
marynata ( oliwa , czosnek może być granulowany , sól , pieprz , czerwona papryka, odrobina octu winnego, czerwone wino)

Przygotowanie mięsa:
Mięso tniemy na kotlety i marynujemy około 1-1,5 godziny. Grillujemy  po kilka minut z każdej strony.

Składniki na sos:
2 łyżki masła
oliwa z oliwek
średniej wielkości cebula
1 szklanka świeżych grzybów (np. prawdziwków)
2 ząbki czosnku
1 szklanka bulionu drobiowego
1 1/2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie sosu:
Na patelni rozpuszczamy masło,  dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w piórka i przysmażamy do momentu, aż się cebula lekko zarumieni. Dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 2 minuty. Dodajemy mąkę, całość dobrze mieszamy. Następnie dodajemy bulion, rozmaryn, sól i pieprz. Gotujemy około 3 minuty. 

Podobne posty

Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...

  1. A czemu mi tylko byly proponowane toasty? :-D
    na takie cos tez bym sie dala zkusic ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Ania dobrze wiesz, że nie było czasu by tak gotować:) Podszkolę się i zrobię coś na prawdę awsome następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)