Krokiety z pieczarkami i serem
Krokiety przysmak mojego męża. Dziś dla odmiany wersja dla jaroszy. Z pieczarkami i serem. Ciekawa alternatywa dla tradycyjne wersji. Kto się skusi ?
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
szklanka mleka
szklanka wody
25 dkg mąki
3 jajka
3 łyżki oleju
sól
szklanka wody
25 dkg mąki
3 jajka
3 łyżki oleju
sól
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta na naleśniki zmiksować. Zostawić ciasto na pół godziny,żeby odpoczęło. Po tym czasie usmażyć cienkie naleśniki. Na patelnię nie dodajemy już tłuszczu podczas smażenia. Układać naleśniki na płaskim dużym talerzu jeden na drugim.
Farsz:
0,5 kg pieczarek
30 dkg żółtego sera
2 średnie cebule
2 jajka
bułka tarta
2 jajka
bułka tarta
Przygotowanie farszu:
Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić pieczarki i dodać do nich pokrojone w drobną kostkę cebule. Smażyć aż do momentu odparowania wody. Gdy pieczarki z cebulką przestygną dodać do nich żółty ser starty na dużych oczkach. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać. Obtaczać w rozbełtanym jajku i w bułce tartej-powtórzyć tą czynność dwa razy(będą bardziej chrupiące po usmażeniu). Smażyć na złoty kolor:)
Pieczarki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelnię wlać 3 łyżki oleju. Wrzucić pieczarki i dodać do nich pokrojone w drobną kostkę cebule. Smażyć aż do momentu odparowania wody. Gdy pieczarki z cebulką przestygną dodać do nich żółty ser starty na dużych oczkach. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na naleśniki, zwijać. Obtaczać w rozbełtanym jajku i w bułce tartej-powtórzyć tą czynność dwa razy(będą bardziej chrupiące po usmażeniu). Smażyć na złoty kolor:)
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)