Pralinki orzechowe
Nowa pasja - na punkcie której całkowicie straciłam głowę. Produkcja domowych pralinek - raz spróbujesz i możesz zapomnieć o innych. Dopiero pracuje nad techniką i uczę się o temperowaniu czekolady. Jest to bardzo istotne w produkcji czekoladek ! Ale wstępnymi efektami już się pochwalę:)
Składniki na około 18 pralinek:
150 gramów orzechów włoskich
100 ml mleka
100 gramów miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
2 łyżki cukru pudru
4 łyżki mleka w proszku
wódka (do smaku)
około 200 gramów ciemnej czekolady (70% kakao), drobno posiekanej ( tak było w przepisie ale ja wykorzystałam czekoladę mleczną bo taką jeszcze znalazłam w szafce :) )
Temperowanie czekolady:
W kąpieli wodnej rozpuść 150 gramów czekolady, kiedy masa osiągnie
około 47 stopni C zdejmij garnek z ognia i odstaw na 10 minut.
Po 10 minutach zamieszaj czekoladę i dosyp do niej pozostałe 25%
czekolady (50 gramów). Mieszaj, aż czekolada się rozpuści. W tym
momencie masa powinna osiągnąć około 30 stopni C (dla czekolady białej i
mlecznej: 27 stopni C). Jeżeli masa jest w dalszym ciągu za ciepła
dodaj jeszcze odrobinę czekolady. W sytuacji odwrotnej - nie trzeba
dodawać całych 50 gramów czekolady, jeżeli masa osiągnie odpowiednią
temperaturę wcześniej. Ponownie podgrzewamy czekoladę w kąpieli wodnej - teraz już krótko i
tylko do temperatury 32 stopni C. Właśnie to jest najlepsza temperatura
dla ciemnej czekolady. Mleczna i biała: 30 stopni C. Jeżeli temperatura
masy spadnie, należy czekoladę ponownie podgrzać (ale nie wolno
doprowadzić jej do temperatury wyższej niż 32 stopnie C! Jeżeli tak się
zdarzy, cały proces trzeba zacząć od nowa). Za pomocą pędzelka smaruj wnętrze foremek czekoladą. Kiedy masa
zastygnie ponownie posmaruj ścianki foremki czekoladą. Wstaw naczynie do
lodówki. Po około 10 minutach ponownie posmaruj ścianki foremek czekoladą.
Przygotowanie masy:
Na suchej patelni upraż orzechy. Uważaj, żeby ich nie spalić! Gotowe orzechy zawiń w ściereczkę. Pocieraj orzechy o siebie - usunie się gorzka skórka.
W blenderze lub młynku do kawy zmiel orzechy na niemal mąkę. Zagotuj mleko z 1 łyżeczką cukru. Przesyp orzechy na gęste sito i zalej gorącym mlekiem. Mają mieć
konsystencję pasty. Odstaw orzechy do całkowitego ostygnięcia. Utrzyj masło z cukrem pudrem i mlekiem w proszku na puszystą masę. Dodaj orzechy i wódkę. Ucieraj. Wstaw masę na około 10 minut do lodówki. Gęstniejąca masę przełóż do rękawa cukierniczego. Wyciskaj masę do każdej foremki. Zostaw po kilka milimetrów odstępu pomiędzy masą, a wierzchem foremki.
Na wierzch masy wylej czekoladę. Wstaw formę do lodówki na około godzinę.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)