Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym
Racuchy podane z gorącym sosem, niezwykle aromatycznym, pachnącym pomarańczami, świeżym imbirem i likierem pomarańczowym. Idealny początek dnia.
Składniki
2 szklanki mąki
2 jajka
Szklanka mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Duże jabłko, starte na tarce o dużych oczkach
½ łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki cukru
Odrobina soli
Składniki sosu pomarańczowego:
1 pomarańcza
2 szklanki mąki
2 jajka
Szklanka mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Duże jabłko, starte na tarce o dużych oczkach
½ łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki cukru
Odrobina soli
Składniki sosu pomarańczowego:
1 pomarańcza
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
łyżeczka startego świeżego imbiru
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
łyżeczka startego świeżego imbiru
likier pomarańczowy Cointreau – do smaku
Sposób przygotowania racuchów:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i smażymy placuszki.
Sposób przygotowania sosu:
Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do rondelka z szerokim dnem, dodajemy cukier i starty świeży imbir. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodajemy pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmujemy z ognia, wlewamy likier i mieszamy.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)