Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Racuchy z jabłkami i sosem pomarańczowym

0

Racuchy podane z gorącym sosem, niezwykle aromatycznym, pachnącym pomarańczami, świeżym imbirem i likierem pomarańczowym. Idealny początek dnia.
Składniki

2 szklanki mąki
2 jajka
Szklanka mleka
Łyżeczka proszku do pieczenia
Duże jabłko, starte na tarce o dużych oczkach
½ łyżeczki cynamonu
2-3 łyżki cukru
Odrobina soli

Składniki sosu pomarańczowego:

1 pomarańcza 
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki cukru
łyżeczka startego świeżego imbiru 
likier pomarańczowy Cointreau – do smaku

Sposób przygotowania racuchów:

Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i smażymy placuszki.

Sposób przygotowania sosu:

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wlewamy do rondelka z szerokim dnem, dodajemy cukier i starty świeży imbir. Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy często mieszają, aż sos odparuje i lekko zgęstnieje. Dodajemy pomarańczę obraną i drobno pokrojoną, kandyzowaną skórkę pomarańczową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż owoce będą ciepłe. Rondelek zdejmujemy z ognia, wlewamy likier i mieszamy.



Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)