Kruche babeczki z kremem waniliowym, konfiturą i solonymi orzechami arachidowymi
Przepis podpatrzony i zmodyfikowany od Janka z Master Chef 'a. Całkowicie mnie zaintrygował. Tak wiem powiecie, że kolejny raz stosuje półprodukty - prawda? No cóż, ostatnio na nic nie mam czasu. A ten przepis mnie zachwycił. połączenie kruchej babeczki, słodkiego kremu, kwaśnej konfitury i solonych orzechów. A wiedzieliście że dodając trochę soli np. do kremu waniliowego podkręcamy jego smak?:) Smak staję się taki wyrazisty. Cudowne w tym przepisie jest całe połączenie i przenikanie smaków. Tak to jest to czego ostatnio potrzebowałam. Babeczki specjalnie zrobiłam idąc do koleżanki na kawę, będąc na diecie ( nie wiem po co!?) i tak się na nie skusiła!
Składniki na babeczki:
opakowanie gotowych kruchych spodów do babeczek
kilka łyżek dobrej konfitury malinowej
solone orzechy arachidowe
Składniki na waniliowy krem:
4 żółtka
300ml mleka
2 łyżki masła
40g cukru
1 łyżkę pasty z prawdziwej wanilii lub trochę aromatu waniliowego do ciast
szczyptę soli
1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
300ml mleka
2 łyżki masła
40g cukru
1 łyżkę pasty z prawdziwej wanilii lub trochę aromatu waniliowego do ciast
szczyptę soli
1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem, solą, mąką ziemniaczaną i pastą waniliową na
kremową i jasną masę. W sporym rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko z
masłem i kiedy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Małym strumieniem, po
trochu, dodajemy teraz mleko do waniliowej masy z żółtek, cały czas
ucierając. Uważamy aby krem się nie zważył. Kiedy dodajemy do niego całe mleko, dokładnie całość mieszamy, przelewamy z powrotem do rondelka i zagotowujemy . Cały czas mieszamy, odstawiamy z ognia i mieszając ostudzamy.
Na spód kruchych "korpusów" wykładamy 1/2x łyżeczki konfitury, a na nią dodaj łyżeczkę kremu waniliowego dekorujemy orzechem:)
Na spód kruchych "korpusów" wykładamy 1/2x łyżeczki konfitury, a na nią dodaj łyżeczkę kremu waniliowego dekorujemy orzechem:)
Napisano już 2 komentarze/y. Dyskusja powoli się rozwija...
Ja tez lubię połączenie słonego ze słodkim.... podkręca smak i to jak :))
OdpowiedzUsuńA ja dziś się miotam i szukam czegoś słodkiego, może być i z solą :)
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)