Kolorowy sernik pod chmurką.
Zafascynował mnie ten przepis od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam przepisy p. Doroty . Moja mentorka;) Ten o to sernik przez moje roztargnienie miał spore modyfikacje. Ale nic straconego następny będzie lepszy! Myślę, że taki sernik na imprezie rodzinnej może zrobić prawdziwą sensację :) Wygląda cudnie a jak cudnie wygląda to i smakuje:) W moim serniku niestety zamiast twarogu użyłam serka śmietankowego z wiaderka.. i przez to, że zaś nie spojrzałam na ulotkę wybrałam mleko niesłodzone. Ale podaję wszystkim zainteresowanym przepis jaki jest w oryginale <3 Sernik jest niezwykle delikatny..z każdym kęsem ma wrażenie się jakby szło się schodami do nieba... Jestem w chmurach !:)
Składniki na spód:
120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
50 g masła, roztopionego
Przygotowanie:
Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w
malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie
mokrego piasku.
Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do
pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w
dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy
serowej.
Składniki na masę serową:
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników
spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i
uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.
Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z
nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy
wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.
Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy. Nie mieszać.
Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą** przez około 60
minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki
na kilka godzin lub całą noc.
Śmietankowa chmurka:
250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod
sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.
Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.
** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w
piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w
kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową
owijając ją od zewnątrz
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)