Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Kolorowy sernik pod chmurką.

0

Zafascynował mnie ten przepis od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam przepisy p. Doroty .  Moja mentorka;) Ten o to sernik przez moje roztargnienie miał spore modyfikacje. Ale nic straconego następny będzie lepszy! Myślę, że taki sernik na imprezie rodzinnej może zrobić prawdziwą sensację :) Wygląda cudnie a jak cudnie wygląda to i smakuje:) W moim serniku niestety zamiast twarogu użyłam serka śmietankowego z wiaderka.. i przez to, że zaś nie spojrzałam na ulotkę wybrałam mleko niesłodzone. Ale podaję wszystkim zainteresowanym przepis jaki jest w oryginale  <3 Sernik jest niezwykle delikatny..z każdym kęsem ma wrażenie się jakby szło się schodami do nieba... Jestem w chmurach !:)

Składniki na spód:

120 g ciastek digestive (lub innych ciastek pełnoziarnistych)
50 g masła, roztopionego

Przygotowanie:

Ciastka bardzo drobno pokruszyć, wymieszać z masłem (można w malakserze). Wymieszać, do otrzymania masy o konsystencji i wyglądzie mokrego piasku.

Formę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód formy wysypać masę ciasteczkową, dobrze wcisnąć w dno, wyrównać. Schłodzić w lodówce przez czas przygotowywania masy serowej.

 
Składniki na masę serową:

500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
250 g serka mascarpone
3 jajka
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (ok. 400 g)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
barwniki spożywcze: czerwony, różowy/pomarańczowy, żółty, zielony, niebieski, fioletowy

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz barwników spożywczych), zmiksować (lub utrzeć ręcznie) do połączenia się i uzyskania gładkiej masy serowej. W masie nie mogą pozostać grudki.

Przygotowaną masę rozdzielić równo pomiędzy 6 miseczek. Do każdej z nich dodać minimalną ilość barwnika (dosłownie na końcu łyżeczki, barwy wydają się intensywniejsze po upieczeniu!), wymieszać.

Schłodzony spód wyjąć z lodówki. Zaczynając od fioletowego koloru, kolejno i powoli wylewać masy serowe na sam środek formy. Nie mieszać.

Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) z parą** przez około 60 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wyjąć, włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.


Śmietankowa chmurka:

250 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno (uważając, by jej nie przebić). Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder i przez chwilę ubijać.

Schłodzony sernik wyjąć z lodówki. Łyżką wyłożyć na niego masę śmietankową. Ozdobić kolorową posypką cukrową.



** sernik pieczemy w kąpieli wodnej lub umieszczając poziom niżej w piekarniku żaroodporne naczynie z wrzącą wodą; przed pieczeniem sernika w kąpieli wodnej formę należy dwukrotnie uszczelnić folią aluminiową owijając ją od zewnątrz


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)