Zupa krem z soczewicy
Sycąca i rozgrzewająca zupa -krem. Kto jeszcze nie próbował kremu z soczewicy czerwonej musi spróbować, naprawdę warto.Według mnie jest to coś niesamowitego i uważam to za moje kulinarne odkrycie roku, idealna zupa krem na jesień.
Składniki:
- 20 dag soczewicy czerwonej
- 1 litr bulionu drobiowego albo warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchew
- sól, pieprz
W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, cebulę kroimy w piórka i wkładamy
do garnka, ząbki czosnku tniemy w plasterki i podsmażamy. Wlewamy
bulion, dodajemy soczewicę, marchew pokrojoną w kostkę, pomidory i
gotujemy, aż soczewica nie będzie miękka- potrwa to około 30 min.,
następnie miksujemy blenderem i doprawiamy sola i pieprzem.
Podajemy z kleksem śmietany.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)