Mama Daj Jeść

Mama Daj Jeść

Blog o gotowaniu i codzienności z przymrużeniem oka.

Pulpety w sosie pomidorowym.

0

Bardzo szybkie pulpety- obiad w 30 minut, a są pyszne, polecam. Uważam że zdrowe;) Może błędnie ale co tam;) W ramach "diety" dodałam mięso mielone z indyka ale wam polecam mięso wołowo-wieprzowe - najlepsze !

Składniki
50 dkg mięsa mielonego wieprz- wołowe
1 bułka czerstwa
jajko
2 cebule
bułka tata
2 łyżki przecieru pomidorowego 30%
100 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki mąki pszennej
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
sól & pieprz

 Sposób przygotowania 
 Do mięsa dodajemy jedną pokrojoną w kosteczkę cebulę, namoczoną w wodzie czy mleku i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz cayenne, płaską łyżkę soli i pieprz. Masę dokładnie wyrabiamy i gdyby nie była spójna to dodajemy bułkę tartą. Mięso wkładamy do lodówki, żeby przeszło przyprawami. W międzyczasie w garnku na oleju podsmażamy cebulę, kiedy się zrumieni dolewamy wody- minimum połowę mniej niż chcemy uzyskać sosu. Dodajemy ziele i listek laurowy- kiedy woda zawrze, zaczynami wrzucać kolejno uformowane pulpeciki, gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie sprawdzamy jednego pulpeta, czy już jest w środku ugotowany. Dodajemy przecier, mąkę rozrabiamy z zimną wodą i cały czas mieszając wlewamy do sosu. Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Podobne posty

Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...

Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)