Pulpety w sosie pomidorowym.
Bardzo szybkie pulpety- obiad w 30 minut, a są pyszne, polecam. Uważam że zdrowe;) Może błędnie ale co tam;) W ramach "diety" dodałam mięso mielone z indyka ale wam polecam mięso wołowo-wieprzowe - najlepsze !
Składniki
50 dkg mięsa mielonego wieprz- wołowe
1 bułka czerstwa
jajko
2 cebule
bułka tata
2 łyżki przecieru pomidorowego 30%
100 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki mąki pszennej
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
sól & pieprz
1 bułka czerstwa
jajko
2 cebule
bułka tata
2 łyżki przecieru pomidorowego 30%
100 ml śmietanki 30%
3-4 łyżki mąki pszennej
1 listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
sól & pieprz
Sposób przygotowania
Do mięsa dodajemy jedną pokrojoną w kosteczkę cebulę,
namoczoną w wodzie czy mleku i odciśniętą bułkę, jajko, pieprz cayenne,
płaską łyżkę soli i pieprz.
Masę dokładnie wyrabiamy i gdyby nie była spójna to dodajemy bułkę
tartą.
Mięso wkładamy do lodówki, żeby przeszło przyprawami.
W międzyczasie w garnku na oleju podsmażamy cebulę, kiedy
się zrumieni dolewamy wody- minimum połowę mniej niż chcemy uzyskać
sosu.
Dodajemy ziele i listek laurowy- kiedy woda zawrze, zaczynami wrzucać
kolejno uformowane pulpeciki, gotujemy ok 15 minut.
Po tym czasie sprawdzamy jednego pulpeta, czy już jest w środku ugotowany.
Dodajemy przecier, mąkę rozrabiamy z zimną wodą i cały czas mieszając wlewamy do sosu.
Na koniec dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)