Buchty drożdżowe z sosem jagodowym.
Smak z dzieciństwa daaawno zapomniany. Jak nie jedliście warto spróbować. Sos jagodowy wyjadałam z garnka - tak mi smakował;) Raz na jakiś czas można zaszaleć a co tam kalorie ... Ten aromat jagód i cukru waniliowego ....
Składniki na buchty:
500g mąki pszennej
2 jajka
250ml mleka
30g drożdży
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli i cukru
Przygotowanie:
Do kubka wrzucamy drożdże dodajemy szczyptę cukru i zalewamy 4-5 łyżkami
ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę dodajemy
sól, jajka,mleko, masło i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką
tak aby było bardzo elastyczne i nie przyklejało się do dłoni. Przykrywamy
ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Formujemy okrągłe kluski. Gotujemy na parze 10
minut.
Składniki na sos jagodowy:
30 dkg jagód;
4 łyżki cukru;
pół paczki cukru waniliowego;
200 ml śmietany 30 %;
pół szklanki zimnej wody;
2 łyżki masła;
łyżka mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Jagody przebieramy i dobrze myjemy. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy na pół godziny.
Wrzucamy do garnka, dodajemy pół szklanki wody i zagotowujemy. Wlewamy
śmietanę, dodajemy masło i cukier waniliowy, gotujemy na niewielkim ogniu 5
minut.
Mąkę rozrabiamy w małej ilości zimnej wody, wlewać stopniowo do sosu aż uzyska odpowiednio gęstą konsystencję. Podajemy od razu.
Pierwszy wpis już się pojawił. Zapraszam do oddawania kolejnych...
Pycha - polecam Wszystkim smakowało Dziękuję za przepis Pozdrawiam Justyna
OdpowiedzUsuńMiło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)