Schab w sosie cukiniowym
Lubie wariację dotyczące cukinii, uwielbiam jej smak. Chociaż moi znajomi uważają ją za " przerośnięty ogórek" :) A więc jeśli macie w domu cukinię i nie wiecie co z niej można zrobić to o to jedna z możliwości:)
Składniki:
pół kilo schabu bez kości
2 małe cukinie lub 1 duża
2 ząbki czosnku
cebula
2-3 łyżki śmietany
kostka pieczeniowa z papryką
ewentualnie pokrojona w kostkę papryka u mnie pomarańczowa i czerwona
ewentualnie pokrojona w kostkę papryka u mnie pomarańczowa i czerwona
pieprz, przyprawa do miesa, sól, zioła prowansalskie, u mnie pieprz seczuański i dwa ziarenka jałowca
Przygotowanie:
Schab tniemy w kostkę, następnie nacieramy go przyprawami, zalewamy odrobiną oliwy, dodajemy
posiekaną cebule i czosnek, całość odstawić na minimum godzinę do lodówki. Po tym
czasie wyłożyć go na patelnię i podsmażyć. Cukinię obieramy, kroimy w kostkę,
dodajemy do podsmażonego mięsa, następnie kruszymy kostkę pieczeniowa, całość dusimy, póki
składniki potrawy nie zmiękną, cukinia może nawet stać się paćkowata :) Danie zabielić śmietana, w razie potrzeby
doprawić.
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)