Kurczak po seczuańsku z ryżem szarfranowym
Nazwa potrawy brzmi dość zagadkowo. Jest to potrawa orientalna - szczerze myślałam że wyjdzie mi coś na wzór potrawy którą ostatnio jadłam w Kim Lanie ale cóż;) Muszę się jeszcze trochę nauczyć. Po ostatniej wizycie w tej restauracji jestem nastawiona na taaaak na wszelkie potrawy orientalne. Zasmakowały mi kalmary w cieście mmm;) Coś pysznego. Chcąc wypróbować swoich sił w kuchni orientalnej zrobiłam kurczaka. Zaskoczyłam się i to mile ! Filet z kurczaka który marynowałam przed ponad godzinę był później mięciutki i soczysty ! A smak słodkiego sosu chilli oraz sosu sojowego wzbogacił smak potrawy.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
1zielona papryka
1ostra papryka (wedle uznania)
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 białka
Sos sojowy (kilka łyżeczek – do smaku)
mąka kukurydziana
2 łyżki sosu chili (taki chiński ostry keczup)
rosół z kurczaka (wedle uznania konsystencji)
pieprz seczuański ( 3-4 ziarenka)
Do ryżu potrzebny będzie Nam szafran;)
Przygotowanie:
Kroimy kurczaka w centymetrową kostkę, i dodajemy łyżkę sosu sojowego, mąki kukurydzianej oraz białka z dwóch jajek. Całość mieszamy i odkładamy na około godzinę do lodówki. Dzięki czemu kurczak będzie soczysty. Osobno przygotowujemy sos składający się z dwóch dużych łyżek mąki kukurydzianej, zimnej wody i sosu sojowego. Na mocno rozgrzany wok lub dużą patelnie wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu często mieszając. Smażymy kilka minut do momentu w którym mięso przestanie być surowe. Zdejmujemy kurczaka i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia czosnku. Dodajemy kurczaka, obie pokrojone papryki oraz sos chili.Smażymy około dwie minuty. Dodajemy rosół z kurczaka i zagotowujemy.Dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotujemy minutę aby sos zgęstniał. Serwujemy z ryżem;) U mnie podczas gotowania ryżu wrzuciłam do wody szczyptę szafranu;)
Kroimy kurczaka w centymetrową kostkę, i dodajemy łyżkę sosu sojowego, mąki kukurydzianej oraz białka z dwóch jajek. Całość mieszamy i odkładamy na około godzinę do lodówki. Dzięki czemu kurczak będzie soczysty. Osobno przygotowujemy sos składający się z dwóch dużych łyżek mąki kukurydzianej, zimnej wody i sosu sojowego. Na mocno rozgrzany wok lub dużą patelnie wrzucamy zamarynowanego kurczaka. Smażymy krótko na mocnym ogniu często mieszając. Smażymy kilka minut do momentu w którym mięso przestanie być surowe. Zdejmujemy kurczaka i dodajemy cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia czosnku. Dodajemy kurczaka, obie pokrojone papryki oraz sos chili.Smażymy około dwie minuty. Dodajemy rosół z kurczaka i zagotowujemy.Dodajemy wcześniej przygotowany sos i gotujemy minutę aby sos zgęstniał. Serwujemy z ryżem;) U mnie podczas gotowania ryżu wrzuciłam do wody szczyptę szafranu;)
Nie napisano jeszcze komentarzy. Zapraszam więc do dyskusji...
Miło mi że przeczytałeś\łaś mój post. Pozostaw ślad po sobie - też lubię czytać:)